Появата на осъдения Димитър Желязков - Очите в диско клуба е професионален гаф, признава в интервю за "Стандарт" Петър Василев, директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Но отпуската му е по закон, категоричен е служителят на правосъдното ведомство.
Г-н Василев, как ще коментирате появата на Димитър Желязков на парти в поморийски фолк клуб?
- Засега няма да го коментирам. Разпоредил съм да започне проверка в бургаския затвор. Нека да изчакаме резултатите и тогава ще дам пресконференция в Бургас.

- Г-н Василев, как ще коментирате появата на Димитър Желязков на парти в поморийски фолк клуб?
- Засега няма да го коментирам. Разпоредил съм да започне проверка в бургаския затвор. Нека да изчакаме резултатите и тогава ще дам пресконференция в Бургас. Проверката вероятно ще приключи в понеделник. Тогава ще преценяваме къде е бил, защо е бил, достатъчно ли са му били заслугите, как е инструктиран. Достатъчно е да установим, че някой от нашите служители е имал виновно поведение няма да му бъде простено. Това ви го обещавам.
- Кажете все пак, отпускът на Димитър Желязков награда ли е?
- Награда за добро поведение.
- Доброто поведение включва ли активно участие във волейболен мач зад решетките?
- Подробности не знам. Затова правим проверка. Не смятам, че е добро професионално решение, но това е на пръв поглед.
- В смисъл, че колегите ви в бургаския затвор е трябвало да го инструктират предварително, така ли?
- Това го казвате вие. Като приключи проверката, ще ви кажа. Появата му на това място определено е професионален гаф. Така го оценявам.
- Моля ви да уточните - появата на Митьо Очите в заведението или пускането му в отпуск е професионален гаф?
- Не пускането му в отпуск, а появата му на това място. Това е, което мога да ви кажа на този етап.
- Очевидно Митьо Очите е доста примерен затворник. Доколкото си спомням, още на 13 юли т.г. той бе пуснат в отпуск и заедно с охраната си отиде на сауна в хотел "Аква".
- Това не беше отпуск, а удължено свиждане. Свиждане извън района на общежитието. Има право на него за срок до 24 часа. Бяха му дали по-малко.
- И се беше прибрал навреме.
- И сега се е прибрал навреме.
- Българска практика ли е пускането в отпуск за добро поведение?
- Това е европейска практика. По принцип е така - отпуската е тест за пригодност дали лишеният от свобода е стигнал нужната степен на зрялост за един нормален живот на свобода.
Появата на това място и демонстративното му поведение, макар и да няма директно нарушаване на правната норма, не означава, че е издържал теста.
- Какво значи "добро поведение"?
- Сложно ми е да обяснявам. Какво означава "добър вестник"? Ще ми кажете ли?
- "Стандарт" е критерият за добър вестник.
- Горе-долу смятам, че това, което той показва, е добро поведение. Доброто поведение е това, което не поражда конфликти със закона. Няма законово определение за добро поведение. Няма законово определение за добър човек. Не искаме да защитаваме идеални хора, такива, които да са въоръжени, въодушевени и да служат за пример на обществото. Не очаквайте от нас такова нещо. Доброто поведение е тогава, когато лишеният от свобода може да не уважава правната норма, но е достатъчно да я съблюдава.
- Колко отпуск награда се полага на един примерен затворник?
- Може и две, пет денонощия, може и 14. Това е градацията на наградите. Така че на него не са му дали най-голямата награда. Той е ползвал двудневен домашен отпуск.
- Само примерното поведение ли е критерий, за да бъде пуснат затворник в домашен отпуск?
- Пише го в закона. Отпуската на Желязков е постановена в съответствие с изискванията на закона. Поведението му по време на отпуската не ми харесва и смятам, че е укоримо. Защо е станало така, дали е той виновен и дали само той, това е нещото, което ще проверяваме.
- Когато един затворник е в отпуск, може ли да ходи където си иска?
- Може, разбира се.
- И не е необходимо някой да го контролира?
- Когато вие сте в отпуск, началникът ви ходи ли след вас?
- Има все пак някаква разлика, нали затворникът е лишен от граждански права?
- Няма в затвора човек, който да е лишен от граждански права. Той е лишен от правото на свободно придвижване. Като е в отпуск, лишеният от свобода има право свободно да се придвижва. Да се вижда с когото си иска и да ходи където си иска.
- Дали и други затворници освен него са се ползвали от привилегията на отпуската?
- Този вид отпуск се ползва масово. Не е награда само за Митьо Очите. Около 2000 лишени от свобода годишно излизат в такъв вид отпуск като него. Имаме и около 8900 отпуски на година от всякакъв вид.
- Вярно ли е това, което се говори - че Очите е ВИП затворник и се ползва от определени привилегии зад решетките?
- Такова нещо не съм казвал. Не само той, а изобщо няма такива затворници.
- Носеха се слухове, че Желязков е ползвал GSM в затвора. Правихте ли проверка?
- Не може да има проверка ползвал ли е GSM. Той няма право да ползва мобилен апарат в затвора. Ако бяхме констатирали, че има GSM, той щеше да бъде наказан, така че нямаше да бъде пуснат в домашен отпуск. Такава проверка не сме правили. Всеки ден се прави проверка не конкретно срещу него, а срещу всички, които изтърпяват наказания, дали спазват тази забрана. Когато констатираме, наказваме.
- Все още ли Желязков излежава присъдата си в затворническото общежитие в село Житарово?
- Малко му остава да бъде там. Ще видим какво ще правим с него. Очевидно обстановката в бургаския затвор не действа възпитателно на този човек и може би ще я сменим. Но това са неща, които ще преценявам в хода на проверката.
- Какво стана с проектозакона за амнистията?
- Не ме питайте мене. Още през юли проектът е излязъл от работната група. Не знам в момента къде е.
- Възможно ли е Желязков да попадне в критериите за амнистия?
- Ако до една година не приемат закона за амнистията, може и да попадне. Към момента на проекта, той не беше в категорията лица, които се амнистират. Желязков не е лишен безсрочно от свобода. Ако остатъкът за излежаване на присъдата му падне под една година, той ще влезе в критериите на закона за амнистията. Засега още не е.
/БЛИЦ