Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и Магдалена Милтенова от КАП отговарят на въпроси на Илиана Беновска на брифинг в Министерски съвет от 10 януари 2020 г. след среща на превозвачите с министър-председателя Бойко Борисов по повод въвеждането на ТОЛ системата.
 
Илиана Беновска: Имам 3 въпроса. Към протестиращите – отменя ли се с 3 месеца най-малко планирания за понеделник, 13-ти януари протест и министър-председателят ли беше тази обаятелна личност, която всъщност ви накара да свалите борческите настроения?

Вторият ми въпрос е към г-жа Аврамова – каква ще бъде редукцията на очакваните приходи, това, което ще се намали за тези 3 месеца, пробния период, дали тази тарифа е подходяща, от онова, което беше планирано в държавния бюджет да се получи като приходи от ТОЛ системата?

И още един въпрос към Вас, г-жо Аврамова, Вие ще понесете ли някаква отговорност за ВиК дружествата и случващото се, ще Ви се търси ли и на Вас, като на Нено Димов, такава отговорност, кажете обект ли сте?
 
Магдалена Милтенова: По отношение на протеста, който бяхме обявили, разбираем и логичен е отговорът в момента – да, протестът се отлага, както Вие казахте най-малко с 3 месеца. Ще видим след това какво ще се случи, но ние вярваме, че имаме в момента подкрепата на премиера Борисов. Да, благодарим за неговата позиция и отново за неговата ясна и категорична заявка за диалог с бранша.

Така че в понеделник, 13-ти януари, няма да има протест. Но това не означава, че ние не сме винаги в протестна готовност и ако това, което е поето като ангажимент към нас не бъде изпълнено, ние можем да излезем във всеки един момент.

Можем да го направим винаги, но вярваме, че няма да се стигне до нещо подобно, защото наистина в момента са поети конкретни ангажименти с конкретни срокове, които вярвам, че ще спазим и ще успеем да удовлетворим нуждите на бранша.
 
Петя Аврамова: По първия въпрос, г-жо Беновска, към настоящия момент не мога да дам точни цифри с колко би се намалил прихода в бюджета от редукцията, която правим в тарифата, но затова беше взето решение за 3 месечен период, в който да видим реалните приходи.

Според браншовите организации те ще бъдат в рамките на тези, които ние търсим като приход в бюджета, ние сме заложили 450 милиона приход за 2020 г. Според бранша ние ще постигнем тези приходи с намалената тарифа, която те предлагат.

През месец юни ще се съберем отново и ще видим реалните приходи за тези 3 месеца, така че ще актуализираме тарифата, ако това е необходимо. По втория въпрос – тези решения ги взима премиерът Борисов. В същото време знаете, че всички органи, които са оторизирани в държавата да правят проверка по случая Перник са на терен.

Ние съдействаме максимално, дали сме цялата информация, която засяга Перник и с която ние разполагаме в МРРБ, така че очакваме органите, които се занимават, и ДАНС, и МВР, и прокуратурата да си свършат работата.
 
Илиана Беновска: Не сте разпитвана до този момент, така ли?
 
Петя Аврамова: Не знам дали трябва да даваме такава информация кой е разпитван и кой не е.
 
Илиана Беновска: Кажете, какво толкова, всички чакаме!
 
Петя Аврамова: Аз все още не.