Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е съпредседател на парламентарната група Обединени патриоти. Член е на комисиите по вътрешна сигурност и по външна политика. Със Сидеров разговаряме по най-горещите обществено-политически теми. Ето как Сидеров отговори на въпросите на Ивайло Крачунов:
- Г-н Сидеров, как оценявате първите 5 месеца съвместна власт между ГЕРБ и Обединени патриоти?
- В политическото споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти е заложено да се изкара цял мандат - това са 4 години.

Въпреки че не е много време, 5 месеца все пак бяха достатъчни, за да направим това, за което ние настоявахме още докато преговаряхме - да бъдат вдигнати пенсиите на 824 000 българи. Това стана отведнъж, от 1 октомври.

Мисля, че да се качат пенсиите на такова голямо число хора не се е случвало през целия период на Прехода. Тук не говорим с колко са увеличени пенсиите, а факта че е станало. Случват се и други хубави неща...

- Да, но България продължава да е държавата с най-ниски пенсии в Европа. Това кога ще се промени?
- Няма как едно управление, което е на 5 месеца да коригира натрупани недостатъци от много време, да не кажа от десетилетия. Но по-важното е стремежът да направим нещо полезно и мисля, че това се вижда и даже по тази причина биваме атакувани.

Ще дам един пример със себе си и моят избирателен район. Както знаете влязох само от Ямболската листа, не дублирах никъде участие в друга листа. Отидох в Ямбол, където листата е от 4 мандата, за да се преборя в моя роден град.

Откакто съм народен представител от Ямбол успях да направя така, че да се ускори ремонта на пътя в Стралджа, който хората искаха да бъде направен от 20 години. Направихме среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Нанков и проверихме всички възможности за ускоряване на ремонта. И то стана. Сега хората там направо не могат да повярват. Те знаят, че това е станало с моя намеса и виждат, че когато човек иска да направи нещо, то става.

Обикновено хората са свикнали нещата да се отлагат с десетилетия и да им се казва: "сега не може". 

Когато обаче се заемеш с нещо, то се получава.

По същия начин се случиха и доста хубави неща - облекчаване на бизнеса и отваряне на нови работни места. За съжаление тези положителни неща доста често биват засенчвани от изкуствени скандали, защото те са по-вкусни за медиите.
 - В този смисъл очаквате ли зимата да бъде по-гореща от гледна точка на политически скандали и фалшиви новини?

- Да, не очаквам скандалите да спрат рязко. 

Все пак аз мисля, че българинът може да отсее зърното от плявата и да прецени кое е полезно. Наблюдавам следното нещо у хората, защото съм минал през различни етапи от политиката, и мисля че сега те са по-успокоени и повече вгледани в практическата част.

Отново ще се върна към моят избирателен район. Отивам и хората ми посочват нерешен проблем. Разбира се всичко това е свързано с ресурси, усилия и лобиране в различни министерства, но аз правя каквото мога.

В Ямбол сега на дневен ред е Окръжната болница, която от 1990 г. все някой обещава, че довърши. Реално ямболии нямат болница. Има само една стара, която не отговаря на съвременните условия.

Ако се преборя за ремонтирането на Окръжната болница, ще бъда удовлетворен от участието в коалиционното управление, каквото и друго да се говори и тече по различни медии. Ще съм доволен, че съм свършил нещо полезно за моите съграждани.

Иначе никога не можеш да надиграеш скандалите, фалшивите новини и внушения. Знам тази битка, защото съм я водил повече от 12 години, още от първия ден, в който съм в политиката се сблъсках с това.

Но сега действам по друг начин - не се хващам толкова на хвърлената провокация, колкото гледам да свърша нещо полезно. Даже в предаването ми "Неделник" по тв "Алфа" съм сложил рубрика "Не приказвай много, свърши добро".

- Какво друго сте заложили като приоритет за подобряване на живота на хората?
- Обединени патриоти имаме наши каузи от години. Те са свързани с действия и законодателни инициативи срещу Радикалния ислям. Работим по създаването на такъв закон. 

Действаме и по проблеми свързани с образованието. Ще бъда удовлетворен и щастлив, ако видя в училищата - средни и висши, учебници, в които няма глупости от рода на това, че Левски е бил криминален престъпник, заловен на турската граница. Имаше подобно безумие в учебника за 3-ти клас. Или пък, че по времето на цар Симеон Велики не се било случило нищо особено, а това е Златният век за България.

- Един скандален учител Емил Джасим си позволи да обижда Васил Левски. Как ще бъдат преодолени подобни безобразия?
- Същата тази персона беше участник в скалъпения процес, т.нар. медиен, с който се искаше оставката на Валери Симеонов пред Министерския съвет.

Същият този, който хули Левски, ругателства и си прави гавра с национални герои. И той застанал там и претендира за повече свобода на словото. Каква повече свобода на словото от това да ти е позволено да се гавриш с някой. В някой държави подлежиш на съд за такова нещо. България, обаче е хипертолерантна. 

Такива хора ще продължават да замърсяват околното пространство. Сигурен съм, защото те освен това работят и като платени, поръчкови елементи. Целта е да се всява хаос, да се подменя идентичността на българина, да му внушаваш ниско самочувствие, един вид той вече да не вярва в нищо и в никого.

Такива хора ще има, но за щастие ще има и противодействие на тях. Една такава проява като на този въпросния, веднага предизвиква бурна обществена реакция. Има все още в България много будни хора, които реагират и искат строги мерки за такива неща и прояви. И съм сигурен, че такива провокативни изказвания веднага ще срещат отпор!

Нашата роля като патриоти в управляващата коалиция е да търсим административните и законодателни начини, по които можем това да го пресичаме. 

Ще Ви дам още един пример от рубриката в "Неделник" - "Не приказвай много, направи добро". Спомняте се случая с този изрод - пияният швед Ралф Сундберг, който изрита нашата камериерка Диана Петкова в лицето.

Всички се възмущаваха, но някой направи ли нещо конкретно. Ние се свързахме с пострадалата жена, а след това я поканихме на интервю в телевизия "Алфа". Обадих се на моя приятел Ангел Симеонов, който има хотел в София и на морето, и той и намери работа веднага.

Никой друг не се сети, че тази жена беше останала без работа след шокиращите неща, които преживя. Тя искаше да продължи да работи същата работа, въпреки че има икономическо образование. И, ето тя вече работи в хотела на приятеля ми Ангел Симеонов, който беше така любезен да я покани.

По този начин показахме, че помагайки на един конкретен човек, може да се осмисли участието ни в управлението. Иначе другото са много приказки по студия и обществени места, които са омръзнали на хората.

Призовавам и другите политици и общественици нещо да свършат. Може да не е голямо, но да е конкретно. Тогава имам усещането и предвиждането, че както се пееше в един текст на Миряна Башева, че ако до всяко добро същество застане поне още едно, ще стане такъв живот, че само си викам дано, дано, дано.

Някой ще каже, че това звучи идеалистично и умилително! Аз ще кажа: "нека да звучи така, но ти помогни на някого, а след това няма да ти пука толкова какво говорят или пишат за теб". Аз вече усещам това.

- Как настъпи този обрат в отношенията Ви с ГЕРБ? Първоначално бяхте яростен критик на Бойко Борисов, а сега сте заедно в правителството...
- Не. Не е точно така, защото през 2009 г., когато ГЕРБ стана първа политическа сила както е и сега, "Атака" беше с 21 народни представители и тогава ние дадохме парламентарна подкрепа на Борисов и неговото правителство без да искаме постове в кабинета.

Поддържахме тази подкрепа може би 2 години и половина. Оттеглихме подкрепата си, защото не бяхме съгласни например с това, че АЕЦ "Белене" бе обявен за проект, който няма да се прави, а преди това имаше такава идея.

Имахме несъгласие и по други политики, което ни накара да свалим подкрепата си. Не сме били в някакъв страшен конфликт, или ако е имало остри моменти... Политиката е жестоко занимание, тя не е Виенски бал, а занимание, за което ти трябват много здрави нерви.

Понякога някои не издържат и се сриват. В това жестоко изпитание се стига до остри моменти и сблъсъци. Но както подобава между мъже, ние сме изчистили тези сблъсъци и противоречия, по същия начин както със Симеонов и Каракачанов.

В един момент разбираш, че е излишно и пречи на работата, с която си се заел. Това е обществена работа, нещо да свършиш. 

Ако се поддържа между всички политически фигури ето така заради спорта остракизъм и конфликтни отношения, кой страда от това? Като цяло държавата!

Когато го осъзнаеш си казваш: "каквото било било". И си стискаш ръцете. 

Така или иначе ГЕРБ е избран за първа политическа сила. Това е волята на избирателите. Обединените патриоти сме на второ място вместо ДПС.

Заставаме като подкрепящи партньори и гледаме какво може да се свърши. Всичко друго са приказки, които могат да се приказват дълго, но от тях полза няма реална за хората.

Това е истината за нашите взаимоотношения с ГЕРБ.

- Вие имахте много остри сблъсъци и с Цветан Цветанов. Всички си спомнят престрелките между вас от парламентарната трибуна. Нормализираха ли се отношенията ви с Цветанов?
- Имали и с него противоречия, с ГЕРБ като цяло. Били сме в опозиционна роля. 

Разбира се, че отношенията ни се нормализираха, защото сега работим заедно в парламента. Логично е да работим в синхрон. Уточняваме какво трябва да се направи, какво е важно и т.н.

Работим нормално и колегиално с Цветанов. Смятам, че и двамата сме разбрали, че определени фази от миналото не могат да остават да тежат. Не може цял живот човек да живее с някакъв определен момент.

Животът е динамика и се променя, и е важно тази промяна да я правиш в името на доброто, а не на злото.

- Раждането на Волен Сидеров-младши ли укроти Волен Сидеров-старши?
- Раждането на Волен младши със сигурност ми се е отразило, защото това за мен е първото дете в живото ми, въпреки годините ми, които не са първа младост. Но така се е случило. Освен това е единственият наследник във фамилия Сидерови по мъжка линия. По женска линия има покрай брат ми, но по мъжка до този момент нямаше.

Приемам раждането на сина ми като огромно щастие, Божи дар и дар Свише. Няма как раждането на Волен да не ме промени и да не увеличи чувството на отговорност в мен, защото вече отговаряш за още един малък човек и си мислиш по какъв начин той ще расте и ще се развие.

Скоро сключих брак и за мен семейството става по-важната част от живота ми, отколкото другите дейности, които не искам да подреждам в класации.

Семейството вече е най-важната част от живота ми. Това не означава, че ще загубя интерес и ще спра да се занимавам с обществените проблеми. Моите възгледи са още от младините ми.

Може би ще бъда един по-мъдър общественик. Виждате, че не използвам съзнателно думата "политик", защото политик, това е човек, който се е заел с обществена работа, като преди това е имал определена професия или занимание.

Политик не е професия, по-скоро е занимание, с което ти си се захванал, защото нещо те е подтикнало.


- Какво подтикна Вас да се заемете с политика?
- Мен специално ме подтикнаха хората, които четяха статиите ми и гледаха предаванията ми. Те ми казваха: "Това, което говориш ни харесва. Направи политическа сила, за да можем да гласуваме за теб и да те следваме".

Аз това и направих. Моят случай е такъв. Мисля че това е единственият подобен случай в новата българска политика - някой да е направил партия, която да е извикана на живот от неговата читателска и зрителска аудитория.

- Пожелавам Ви успех в обществената дейност?
- Благодаря. Успех на Вас, на БЛИЦ и на хората, които се интересуват от обществения живот!

Ще дам и един съвет - нека българите да започнат да се учат да мислят мислят, когато видят че нещо се случва в политиката и обществото, не първо да ругаят този когото гледат, а как да се подобрят нещата.

Тук се обръщам и към нашите зрители и избиратели: Най-лесно е да посочиш този, който е в законодателната или изпълнителната власт и да кажеш - той е лошият! Обръщай поглед и към себе си, защото ти си този, който го избираш.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ