Цвети Разложка е български модел с перфектни мерки и тяло. Печелила е много титли за красота, както у нас, така и в чужбина. Родена е в Самоков, семейна, майка на тригодишен син Никола. Завършва социология, а в момента учи второ висше – международна бизнес администрация. Тя е и амбициозна млада дама, която държи правата за провеждането на конкурса „Лейди Юнивърс”. През юни красавицата ще представи България на конкурс за красота в Лас Вегас, САЩ, за омъжени дами – „Мис Земя”.
- Носителка си на много титли, сред които „Мис Самоков”, „Лейди България”, „Фешън Идол” 2011 г. Защо реши да участваш и в американския конкурс „Мис Земя”?
- На конкурса „Мис Земя” в Лас Вегас ме изпраща собственикът на „Интерсаунд” Ирина Папазова, всички в България и много хора в чужбина я познават. За мен там са по-важни контактите с представителите на различни държави и участието ми е просто като опит. Искам да отида в Лас Вегас, отдава ми се такава възможност, избрана съм така или иначе и не мисля да пропускам този шанс. За мен основното вече е опитът и трупането на контакти. 

- За пари, за слава, за самочувствие – ти за какво участваш?
- О, в никакъв случай за слава и самочувствие. Аз имам много спечелени титли и на предишните конкурси не съм участвала заради ниско самочувствие или да се доказвам на някого или заради самата себе си. Просто било е като някакво преживяване за мен. Още като малка харесвах такива участия и ги приемам като ревю, като някакво забавление, като хоби по-скоро, не ми е някаква самоцел. Даже бях решила, че приключвам, след това се явих на „Мис Глоуб”, който беше в Китай миналата година. После си казах – сега вече наистина приключвам... Ирина Папазова обаче беше пуснала наши снимки с Миглена Николова, тя е в категорията „Мис”, и реших, че заминавам отново. 

- Има ли някакво финансово изражение победата в един такъв конкурс? Може ли едно момиче да се самоиздържа единствено от явяване на подобни конкурси?
- Невинаги, зависи от самата организация.

Повечето 
конкурси не 
дават отдавна 
финансово 
обезпечение


като награда, но мисля, че този конкурс в САЩ има награден фонд, но той не се изразява в парична сума, а в подаръци, договори. Макар че все още има конкурси, които имат добър награден фонд и там дават на челната петица някакви поощрения. Но общо взето повечето жени участват заради самото участие, за самочувствие. За мен са важни контактите, тъй като аз също притежавам лиценз на международен конкурс „Лейди Юнивърс” и всяка година увеличавам бройката участници като държави. 

- В България май трудно виждаме критериите за явяване на момичетата в подобни конкурси за красота?!
- В България всичко се случва и всичко може да се случи. За мен не е редно така. Може би у нас има такива конкурси, защото всеки втори прави конкурси и се явяват какви ли не... дори деца! Това е недопустимо!

- До каква възраст, според теб, една жена може да ходи на такива конкурси?
- В световен мащаб дори има държави, в които са луди на тема конкурси за красота! Там

жените се раждат и живеят заради това

Има вече възраст 45+, категория, която съществува най-вече в САЩ и Китай, в която лично аз не бих приела да участвам.

- Защо в България асоциацията за жена, която се явява на подобен род конкурси, е като за лека жена, докато в Щатите на същата се гледа като щастлива, удовлетворена от живота?
- Може би, от една страна, е грешка и на родителите, които поощряват дъщерите си, при положение че те нямат данните – височината и качествата, които се изискват за една участничка в такъв конкурс. Да не кажа, че физически трябва да си идеален или перфектен, но все пак има някакви критерии. Но те ги поощряват, дори плащат курсове за обучение. По-добре да ги насочат към други професии. Макар че това не е професия, за мен е хоби! В България имаш ли пари можеш да си какъвто си пожелаеш, да си купиш, каквото си пожелаеш, за съжаление...Същото е и с писането на статии. Някой решава, че иска такава, плаща на някой журналист и се пуска това, което „трябва”. На никого не му стигат парите, държавата ни е зле, ситуацията е такава, но не може да си залагаш достойнството и да пускаш само защото ти плащат непроверена информация. За мен това е недопустимо, а се случва все по-често вече. Не си правят труда да проверяват нищо.


В момента Цвети завършва международна бизнес администрация

- Има ли спонсори в България за такива конкурси?
- Не, там е работата, че няма. Ако не беше Маринела Арабаджиева и Мария Бонева, нямаше да мога да се справя. Маринела ми предостави пълен бартер за хотела, всички стаи за момичета. Много е трудно и все по-трудно става, дори да не кажа непосилно вече. 

- Като се каже в България „манекенка”, следва думата „мутра”…
- О, да! И за певиците важи същото. Може би в годините се е наслоило като мнение, дори да не е истина, знаеш, че когато една лъжа се повтаря непрестанно, хората вече започват да вярват в това. Но заради някакви бройки момичета, които дори не практикуват работата на модел, може би за покачване на цената или защото искат да имат публичност, за да бъдат повече харесвани или желани. Явно за да се котират по-лесно, повечето се хвърлят в тази професия. Но

българските 
момичета много 
ги блазни това да 
са известни


снимани нон стоп, мислят си, че животът им ще стане песен, като станат модели или певици. За съжаление такова е мисленето тук.

- Годишно какви пари може да изкара момиче, което работи само „явяване на конкурси за красота”?
- Има такива, аз не съм от тях. Не мога реално да кажа, за мен е само хоби. Ако се снима в някаква добре платена реклама, изкарват се добри пари. Зависи от фотосесиите – ако са на известни марки, то те биха заплатили добре на някое популярно лице. Затова всички се хвърлят със зъби и нокти да бъдат известни, да изкарват повече пари. Но не мога реално да кажа, защото аз не се издържам от това. 

- Случват ли се в чужбина и у нас неприлични предложения от платежоспособни господа? На теб лично случвало ли ти се е нещо такова на конкурси или извън тях?
- Не знам, може и да има. В България манталитетът е такъв, че е нормално някои по-платежоспособни господа да отправят такива намеци или направо предложения. На мен лично не ми се е случвало. Общо взето аз не общувам с такива хора. 

- Има ли ритане по кокалчетата между представителките на различните държави на конкурсите по красота?
- Ами има. На мен ми се е случвало да наблюдавам как момичета водят яростни спорове, но други пък доста съдействат на участнички. Много е относително, зависи от самите момичета, от възпитанието им. Понякога има много злоба. Има и такива, които са много задружни, знаят, че са конкуренция, но пак стават приятелки и поддържат някакви контакти.

- За пръв път прочетох, че на този конкурс в Лос Анджелис има тур и за фитнес презентация на момичетата? Досега за подобно нещо на конкурс за красота не бях чувала...
- Да, ще има тур фитнес и бански, който ще е доста решаващ за крайния резултат. На всички конкурси до момента, на които съм била, е много важно как ще се представиш по бански. 

- Мислиш ли, че е реално да мечтаем да имаме „Мис Свят” някога?
- На тези мащабни конкурси то е въпрос и на политика. И да си най-красивата и най-интелигентната, да се представиш най-добре... пак не е достатъчно.

Малка държава 
сме и в повечето 
случаи доста 
ощетявана


„Мис Свят” може би е някакъв блян, не знам. Но на по-малки конкурси и с по-малко участнички имаме шанс, има българки, които са печелили. Аз също спечелих в Доминикана през 2009 г., но там бяхме доста по-малко участнички. Но за мен най-сериозни са тези конкурси – доказаните с над 60-70 държави. Трябва сериозна дисциплина и психика да имат участничките на такъв грандиозен форум! 

- Не е ли малко досадно и много изтъркано да слушаме на конкурси как повечето момичета ще се борят „за мир.....“?
- Да, това е страшно банално вече, но е факт, че още се случва. 

- С колко рокли пътуваш за конкурсите?
- Ами на последния имах по три тоалета на ден – съответно за репетиции, за следобедните мероприятия и за вечерните. Общо взето имах свръхбагаж и беше доста тежко. В Китай бях две седмици по три рокли – около 42 рокли общо. Заминах с два куфара и два щранга, двете рокли също в ръчен багаж – едната за финала, тя беше специално направена от един български дизайнер Христо Чучев, банският ми също по специална поръчка.

- Когато приключи кариерата ти, с какво ще се занимаваш?
- Ами тя вече е приключила. Сега съм майка преди всичко. Винаги съм се занимавала с други неща. В момента завършвам второто си висше и искам да се насоча към държавния сектор. Имам някакви планове. Завършвам международна бизнес администрация, първото ми образование е социология. Общо взето някаква комбинация между двете ще има. Преди това съм се занимавала с недвижими имоти.

Едно интервю на Живка АНГЕЛОВА