Инж. Васко Павлов е независим енергиен експерт. Бил е главен инженер на Топлофикация София, а преди това заместник-председател на Борда на директорите.

Потърсихме инж. Павлов, за да разберем неговото мнение относно плановете на доста топлофикационни дружества в страната включително и Топлофикация София, да оползотворяват РДФ гориво от отпадъци в производствената си дейности.

- Здравейте, инж. Павлов, в едно свое интервю казвате ,че ако в България има истински, а не „псевдозелени“ екперти те щяха най-много да искат оползотворяването на РДФ гориво в българските ТЕЦ-ове? В какво обвинявате така наречените „зелени“?
- Здравейте. Аз не обвинявам никого. Аз само констатирам фактите.

У нас има много истински и честни природозащитници, но използвайки каузите им много „измислени еколози“ просто усвояват пари от разни програми и програмки и рекeтират бизнеса за всичко.

У нас един комин не може да се построи без да е изрекетиран от някой така наречените уж „зелени екперти“. Има НПО-та, които действат по брутално и от мутренските групи през 90-те.

Вижте какво се случи с опита на някой топлофикации да използват РДФ гориво от отпадъци, какви лъжи се изсипаха, а всъщност таково гориво се използва в цяла Европа и това е много екологична технология. Хем се пази природата от вредни емисии, хем се унищожават отпадъците.

- Къде в Европа се използва РДФ гориво?
- Сигурно хората не знаят, а и са заблудени от всякакви писания и тендeнциозни телевизионни репортажи, но такава централа на РДФ-гориво има в центъра на Виена, и даже на брега на прекрасното Женевско езеро в Швейцария, едно от най-чистите места в света въобще.

Мислите ли, че хора с манталитета на швейцарците и австрийците биха използвали подобно гориво, ако то не е екологично чисто?

Искам някой от нашите „зелени“ да отговори, защо на брега на Женевското езеро може да се използва такова гориво, а у нас не може!?

Съвременните пречиствателни инсталации на димните газове след изгаряне на РДФ не допускат замърсяване на околната среда. Смятам, че ако инсталациите за изгаряне на РДФ са с изградени пречиствателни инсталации, няма да има никакъв риск за околната среда.

Нещо повече в Швейцария сто процента от битовите отпадъци се използват за добив на електричество и топлинна енергия. Швейцария е чиста и прекрасна, защото си унищожава отпадъци, не ги депонира в сметища.

- Защо тогава някои от топлофикациите у нас се отказват от намеренията си да използват РДФ?
 - Еми защото определени среди „промиха“ мозъците на хората, заблудиха общественото мнение, и в тази ситуация ръководствата на топлофикационните дружества, гледат да не създават обществено напрежение.

Но лично според мен това е грешка. Пак казвам атаката срещу използването на РДФ е една от най-големите измами в публичното пространство. Моят съвет е този вид технолия да започне да се използва повече.

В България имаме огромен проблем с огромното количество отпадъци, които се депонират. Този проблем става все по-голям и страшен и представлява риск за здравето на хората и околната среда.

В общи линии скоро ще сме затънали в сметища, не само в големите градове, този проблем съществува и при по-малките общини. Оползотворяването на част от отпадъците при производството на енергия е отличен способ за намаляването на количествата, които се съхраняват в депа.

- Всъщност „що за чудо“ е РДФ-а ?
- Обществото наистина знае малко, още повече че се изговориха тонове лъжи. РДФ е специално обработен нерециклируем отпадъчен материал, който се използва за производството на енергия.

Това не е „горене на боклук”, както го определят хора, които нямат никакви познания в енергетиката. За да може от отпадъците да се получи РДФ, има дълъг и сложен технологичен процес. Това е световна технология, не е някаква „нашенска“ приумица.

- Къде другаде освен в Европа се използва тази технология?
- Например в страни като САЩ и Япония, и разбира се пак бих посочил Европа, защото ние сме членове на ЕС. В тези страни внедряване на технологиите за производство на енергия от отпадъци е още от 70-години на миналия век.

Тогава започва масово използване на инсталации за изгаряне на твърди битови отпадъци. Ние в България сме много закъсняли.

- Има ли някое друго гориво, което да се използва масово в развитите страни, а ние да го пренебрегваме?
- Например, биомасата. Това е едно изключително екологично гориво, което у нас тепърва започва да се употребява и надявам се, ще се използва все повече. То е чисто и евтино, и най-важното България е богата на него, заради сравнително развитото си селско стопанство.

Другите страни правят от това гориво „топло и светло“, а ние го оставяме, а дори се изгаря на полето. Не е случайно, че през лятото имаме толкова много пожари. Надявам се това да се промени, нека не разчитаме само на внос на енергийни ресурси, нека използваме и това което имаме.