Като „опасно“ – така главният прокурор Иван Гешев определи в коментар пред журналисти преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет намерението на служебния кабинет да блокира работа на прокуратурата по контрол над действията на институциите чрез искането си до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на това нейно правомощие.

Миналата седмица служебният кабинет, по инициатива на правосъдния министър Крум Зарков, сезира конституционните съдии с искане за тълкуване на правомощията на самия главен прокурор, представяйки в медиите действията си като особено благородни заради политически изградената в публичното пространство тема за неговите „свръхправомощия“.

По думите на самия Зарков, питането до КС е с цел ограничаването на функциите специално по отношение на обвинител №1. Ако оставим настрана факта, че мантрата за „свръховластения главен прокурор“ отдавна и многократно е била разбивана от представители на научната юридическа общност с плътни аргументи, то действията на служебния правосъден министър в атака срещу прокуратурата като институция будят по-голяма тревога.

Оказа се, че с искането си до КС служебният правосъден министър е засегнал много по-важни конституционно уредени функции на цялото държавно обвинение, които са основополагащи изобщо за дейността на прокуратурата и защитата на правата и интересите на гражданите.

Така, на практика се оказва, че ако искането на кабинета бъде уважено от Конституционния съд, функциите на прокуратурата да контролира институциите, когато те не си вършат работата, ще бъдат буквално орязани.

С това пряко ще се отнеме и правото на гражданите да се защитят и да се обърнат към обвинението, ако станат жертва на административен произвол или други нередности от страна на държавните органи, поради простата причина, че прокуратурата вече няма да има нито право, нито задължение по Конституция (както е в момента) да предприеме действия срещу този произвол и да ги защити.

„Това, което се иска напрактика е следното – държавните институции не работят, не си изпълняват задълженията и те казват: „ние не работим, но българските граждани чрез прокуратурата или самата прокуратура нямат право да ни питат работим ли не работим и ние искаме да не работим без никой да ни пита и без да знае, че не работим“, коментира главният прокурор искането на правосъдния министър до КС.

Той даде и примери защо е толкова важно при крещящите социални и икономически кризи, които са обхванали държава, прокуратурата да е на мястото си и да не се правят опити за нейното скопяване по политически причини.

„Къде виждате държава? Снощи отново дрогиран шофьор с висока скорост уби 2-годишно дете в Шумен. Може би виждате държава при сгазените полицаи в Бургас или може би при случая на Околовръстното?

От 2 години прокуратурата говори за това, че това е вече един социален проблем. Бих го нарекъл социална епидемия. Резултатът е никакъв. Няколко парламента, министри и кой ли не се занимаваха с хладилника в държавното жилище, което е държавна собственост, в което пребивавам, с дипломата ми отпреди 30 години, но не и с важните за държавата неща“, каза Гешев.

С думите си той изведе на преден план и една не особено лицеприятна тенденция, която властта е започнала от вече над една година – пълното осакатяване на държавата откъм контрол и преследване на тежката престъпност.

Първо – чрез закриването на специализираното правосъдие, което беше единственият работещ механизъм срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма. А сега – и чрез опитите на служебния кабинет да ореже едно от най-важните за гражданите и правата им функции на прокуратурата по линия на надзора над незаконосъобразни действия на институциите.

„Плодовете от това ги берем и ще ги берем. От няколко месеца да сте чули за реализация организирана група за наркотици, за мигранти, реализации, за лихвари“, попита Иван Гешев.

„Прокуратурата като една от малкото останали стабилни институции в държава винаги е била за това, че трябва да работи с всички държавни институции в интерес на българските граждани. Единственият ни враг е престъпността.

Ние не робуваме на лично его, на партийни или корпоративни цели. Единствените ни цели са да работим за българските граждани“, подчерта главният прокурор и отново призова най-после институциите да влязат в ролята си и да започнат да говорят помежду си.

И е прав. Защото наистина щетите от цунамито от кризи, което е заляло България, няма как да се овладеят, ако съдебната, изпълнителната и законодателната власт (когато и да я има) не започнат да се чуват една друга, вместо да водят безсмислени войни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук