Ежегодният конкурс за красота "Мис Кюстендилска пролет", който предшества официалния празник на Кюстендил, а именно настъпването на пролетта на 21 срещу 22 март, тази година ще се проведе на открито.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви, че за първи път всички кюстендилци ще имат възможността да станат свидетели на избирането на "Мис Кюстендилска пролет 2009", след като тази година конкурсът за избор на най-красивото момиче в града ще се проведе на централния площад "Велбъжд". 

Досега конкурсът традиционно се провеждаше в Кюстендилския драматичен театър и само малцината, успели да се сдобият с билети за церемонията, успяваха да зърнат на живо красавицата, която в продължение на цяла година ще носи титлата "Мис Кюстендилска пролет" и едва след отстъпва короната си на своята наследничка. По традиция след избора на най-красивото момиче в града, то дефилира на площад "Велбъжд" и в парк "Хисарлъка" по време празника на 21 март, когато всички кюстендилци почиват и празнуват на открито.

Своето потвърждение за участие в тазгодишното издание на конкурса "Мис Кюстендилска пролет" са дали засега Миро от бившия дует "Каризма" и Нина Николина. /БЛИЦ