Решението София да отвори въздушното си пространство за Руски правителствен самолет беше обявено официално в понеделник вечер, като така страната ни даде разрешение руския външен министър Сергей Лавров да прелети до Северна Македония. Там той ще участва в заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Според Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба няма нищо скандално в това, че Лавров ще прелети над нашето пространство. По думите му това е официално изключение.

„Не се съмнявайте, че разрешението е дадено в пълна координация с ЕС и с македонското правителство. Няма нищо скандално в посещението на Лавров в Северна Македония, в реда на нещата е да допуснем полета”, каза Гяуров.

По отношение на отровената с тежки метали съпруга на шефа на украинското военно разузнаване Кирило Буданов – Мариана, Гюров посочи, че все още няма достатъчно данни.

„Вчера военното разузнаване на Украйна официално потвърди случая. Особеното в ситуацията е, че има още няколко служители, които също са пострадали и са в болница. Неофициално става дума за нейната охрана”, каза той.

Според него отравянето може да стане по много начини, а хипотезите са всевъзможни. Гяуров не изключи възможността съпругът ѝ да е бил мишената.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук