Ива Митева пристигна в морския град заедно със зам.-председателя на ИТН Филип Станев и Любомир Каримански – председател на Бюджетната комисия в 46-тия парламент. Те са в морския град, за да заложат на позитивна и диалогична кампания, пише "Флагман".

"Всички трябва да потиснем егото си, да бъдем по-мъдри и наистина промяната, за която толкова говорим, да опитаме да я приложим на практика“, категорична е Ива Митева.

"Избрах на личния си празник да бъда в Бургас. Лятото бях тук за откриването на кампанията и срещнах много мили хора, беше ми много приятно и затова държах този ден да го прекарам отново тук в Бургас с избирателите“, каза Ива Митева пред медиите.

Тя даде за пример своя лична история от последните дни. „Един мой колега ми даде свое есе, в което беше написал, че вече забравихме дори и ценностите, които са във всеобщата декларация за правата на човека – за разум и съвест, както и че трябва да се отнасяме един към друг в дух на братство".

Председателката на късите парламенти е категорична, че народните представители трябва да са обединителната връзка на държавата. „Ако не започнат да работят заедно, нищо няма да се получи. Този път ни трябва много разум, и то не само на думи, а наистина трябва да го прекроим в дела“, добави Митева.

От разговори с колегите от други политически сили, според нея, е станало ясно, че и с „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, и с „Демократична България“, и с БСП, и с „Продължаваме промяната“ от ИТН гледат и говорят сякаш в една посока. „За много неща имаме допирни точки, по много теми можем да си подадем ръка, не трябва да изпускаме този шанс повече. Хората го очакват от нас и вече може би няма да ни простят, а и ние няма да си простим сигурно“, каза Ива Митева.

За работата си като председател Ива Митева сподели какво е усещането да си пръв сред равни в пленарна зала: "Когато има мнозинство, е много лесно. До скоро всички парламенти имаха стабилно мнозинство зад гърба си и председателят влизаше и просто си водеше.

В момента обаче е много важно да се преценява всяка една ситуация, да следиш погледите на колегите от всички парламентарни групи, за да можеш да балансираш между тях.

Имаше много инфарктни ситуации и ако си позволя да поема в една или друга посока и се опитам дори малко да наруша Правилника на парламента, това веднага ще бъде повод за искане на оставка. Тя ми беше ежедневно в джоба, защото така се получава, когато няма стабилно мнозинство“.

Ива Митева препотвърди в Бъргас защо е влязла в политиката: "Трудно е след толкова време и мандати да се изправиш и да искаш отново доверието на хората. В момента аз го правя, защото не сме управлявали още. След едно управление и след неуспехи на съм убедена дали ще искам да остана и дали ще мога да се изправя срещу хората.

Затова ни трябват смели и честни хора, които могат да вземат решения, за да могат после да се изправят и да гледат хората в очите, а не да се говори за мандати. Аз не се боря за имунитет, не се боря да си запазя бизнеса, нямам такъв. Боря се просто наученото да мога да го приложа и ако може, хората да живеят по-добре в България" - категорична е председателката на 45-то и 46 то Народно събрание.

Екипът на Информационна агенция "Блиц" поздравява рожденичката за празника й! Като и желае много здраве и енергия в предизвикателствата пред нея!