Голяма е вероятността да има четворна коалиция, без ГЕРБ и ДПС, 80-90%. Убедена съм, че това ще се случи, трябва това да се случи. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Ива Митева от ИТН.

„Мисля, че всички си научихме грешките, мисля, че всички търсим това обединение помежду си”, добави тя.

„Да стоиш в периферията е най-добре и най-безобидно. Не вярвам много на социологията, обстановката е много динамична. Нека видим резултатите. Предвид заявките на всички кой с кого би участвал в едно управление, ние няма да имаме правото да стоим в периферията”, каза още бившата шефка на парламента. 
 
Според Митева е прекалено рано да се говори за премиер, около който всички партии да се обединят. „Имаме заявка вече от една от политическите формации за премиер (бел. ред. Кирил Петков). Силно изказване, силно желание.

Предвид целия казус около това лице, не смея да твърдя, че това е най-добрият вариант. Не съм им видяла програмата на „Продължаваме промяната”. Но чух неща, които са в нашата програма”, посочи тя.

Според нея служебният премиер Стефан Янев е един много диалогичен, умерен човек. Мисля, че е човек, с който може лесно да се работи

„Мисля, че е редно и отговорно да го няма Слави. Предполагам, че ще се появи. Нека не забравяме, че не само Слави е партията. На преден план излизат експертите”, каза още Митева, коментирайки отсъствието на лидера на партията от листите за предстоящия парламентарен вот.

Митева коментира и правната рамка в спора межди ДБ и ЦИК в Стара Загора?

„В Изборния кодекс е казано, че листата може да бъде подписана от лице, което представлява партията или коалицията. Там няма значение от подписа, за разлика от други места. Решението на ЦИК е, че предложението е внесено с преносител. Дадени са оказания на преносителя да ги представи и по електронен път.

Те са подадени от лична електронна поща, а не от официалния имейл на партията. Проблем е, че това хартиено предложение не е придружено от флаш паметта, за да мое да се сравни. Не допускам, че е възможно цялото нещо да е политическа атака”.

Във връзка с казуса „Кирил Петков” тя заяви, че ясно се вижда, че към дата 21 април Кирил Петков абсолютно е осъзнавал, че е с канадско гражданство. "Много е важно решението на Конституционния съд. Има опасност правната сигурност да бъде застрашена. Всички заинтересовани лица биха могли да заявят своите претенции.

Петков има много различни актове и ще бъде много интересно да видим какво ще се случи. Европейската практика на Европейския съд по правата на човека се развива много. Кодексът по изборните въпроси категорично поставя изискване двойното гражданство да не бъде третирано по-зле от другите. Въпрос на време е да бъде внесено дело там, за да бъде осъдена и България”, коментира Митева.