Опасни храни по търговските обекти не трябва да бъдат предлагани и няма. Понякога се появяват храни с изтекъл срок на годност, с някакво бактериално замърсяване.

Но принципно, опасни храни няма. Въпрос на количество, на вреден прием, на комбинация в един хранителен прием на много нездравословни храни. Това обясни в студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Проф. Байкова обясни как сами блъскаме с консерванти храната

Ако в един хранителен прием, даден потребител приеме няколко десетки Е-та, би могло да се очаква някакво стомашно неразположение. Въпрос на количество и комбинация, допълни проф. Байкова.

Тя коментира и случая с починалото 9-годишно дете в Кардам, при което първоначално се предполагаше, че причината е хранително отравяне.

"Това не може да бъде причина за смъртта. Аз мисля, че това е някакво натравяне - може да бъде препарат за растителна защита, пестициди или наистина някакви субстанции от страна на бързо действащи токсикологични агенти. Не може от каквато и да е комбинация от колбас или вафли да има фатален изход", посочи Байкова.