Освен че ще развали празника на всяка домакиня, да боядиса една кора с развалени яйца може да предизвика и сериозни здравословни проблеми на цялото семейство. Затова, преди да обагрите бораците, първо проверете колко са пресни. Яйцата по принцип са трайна храна заради тяхната структура и здравата черупка, която им позволява да "дишат". Черупката обаче не спасява яйцето, когато то е твърде старо.
Най-лесният тест за това е като се пусне на яйце в чаша. Трябва да напълните купа или чаша вода и да поставите яйцето вътре. Ето как да изтълкувате позицията, която заеме:

Ако  потъне до дъното и легне на една страна - ударили сте джакпота с пресни яйца. 

Ако от момента на снасянето му са минали няколко седмици, няма проблем - то става за ядене. Тогава би застанало на "дупето" си на дъното на чашата.
Разваленото яйце се познава най-лесно. То директно изплува на повърхността. 

Двата вида потъващи яйца няма да навредят на здравето ви. Само имайте предвид, че съвсем пресните яйца ще ви скъсат нервите, защото се белят доста по-бавно и трудно. Заради това, че черупката пропуска въздух, а пресните яйца имат по-малко въздух във вътрешността си, те потъват моментално. Старите яйца пък са имали достатъчно време да се напълнят с въздух и това им позволява да изплуват.

Дори и да са пресни, не прекалявайте с консумацията на яйца по празниците.