Кабинетът предлага извънредното положение да бъде въведено от днес. Това е записано в проектопредложението на кабинета за мерки срещу разпространението на коронавируса в страната. Предстои документът да бъде гласуван днес в Народното събрание.

До решението се стигна след среднощното заседание на кабинета. БЛИЦ припомня, че в четвъртък случаите с коронавирус в България се увеличиха до 23.

В проекторешението е записано още, че парламентът възлага на правителството да предприеме всички необходими мерки за овладяване на ситуацията.

Ето какво ще се случва у нас след въвеждането на извънредното положение според Конституцията!

Премиерът Бойко Борисов дойде рано тази сутрин около 7.30 часа в сградата на Народното събрание, където се провежда председателски съвет, уточнява в. Труд.

Сред предвижданите мерки са затваряне на училища, детски градини, университети, театри, спортни зали и други.

Министерството на външните работи трябва да актуализира на сайта си забраната за пътуване към други страни, а здравното ведомство – влизането в България от кои страни да се забранява.

Премиерът Борисов предложи и строги санкции за онези, които не спазват карантината, включително глоба от 5000 лева за тези, които не спазват карантината.

Правителството предлага още нощните клубове да бъдат затворени, а ресторантите и моловете да продължат да работят. Училищата и университетите пък да минат на дистанционно обучение.

Да бъдат затваряни също игрални зали, спортни мероприятия, конференции.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!