С началото на проекта за възстановяване на монумента на връх Бузлуджа се случиха не едно, а две чудеса. Първото е, че този уникален архитектурен комплекс ще възкръсне за нов живот, а второто е, че се върна надеждата на десетките хиляди, които всяка година се изкачват на историческия връх, че паметникът отново ще функционира. Това каза Калоян Паргов, председател на УС на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) и член на НС на БСП, след като връчи на арх. Дора Иванова наградата „Съхранение и нов живот на наследството“ от годишните награди на медия „Стандарт“ „Чудесата на България“.

Церемонията бе част от Втория международен форум на поредицата „Култура и бизнес заедно в дигиталния свят. Дигитализация и еко среда“.

В събитието взеха участие  вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, еврокомисарят Мария Габриел, председателите на ДПС и „Възраждане“ Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов, министърът и зам.-министърът на туризма Илин Димитров и проф. д-р Мариела Модева, зам.-министърът на културата доц. д.р Пламен Славов, депутати, представители на туристическия бранш, журналисти и други.

Паргов обясни, че като човек емоционално обвързан с Бузлуджа, е много горд да връча точно тази награда.

„Искрено се възхищавам на арх. Дора Иванова, като представител на младото поколение, което е космополитно и не робува на идеологическите догми. Тя и екипът ѝ вникнаха в уникалността на монумента на връх Бузлуджа, както като инженерно съоръжение, така и като културно-историческо съдържание и оцениха потенциала и неговата забележителност“, обясни председателят на СИНПИ след церемонията.

Той изрази убеждението, че младите хора, начело с арх. Иванова, ще увенчаят с успех благородното си начинание и ще вдъхнат нов живот на паметника на Бузлуджа.

Калоян Паргов увери арх. Дора Иванова, че в негово лице има верен съмишленик.