Евтини горива ще може да зареждаме от държавни бензиностанции. Заявка за това дават от Министерството на финансите като обявиха, че ще бъдат отворени държавни бензиностанции в населените места и на основните пътни артерии на територията на цялата страна.

“Министерството на финансите предлага създаването на “Държавна петролна компания” за гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива и за постигане на максимално ниска цена за потребителите”. Това гласи официалното съобщение, изпратено до медиите от екипа на министъра на финансите Владислав Горанов, пише "Труд".

“С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили”, гласи официалното съобщение.

“Няма лошо от по-голяма конкуренция на пазара, стига правилата да са еднакви за всички, а не държавата да толерира своята компания”, коментираха за “Труд” от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). “Ако държавната компания се държи пазарно няма проблем за нас”, допълниха от асоциацията. “Това което се питаме също е, защо държавата се насочи към горивата, а не към хляба например” посочват още от БПГА.

“Държавна петролна компания” ще бъде към министъра на икономиката, като ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение на петролни енергийни продукти.

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители, предвижда планът на министър Горанов. Идеята е “Държавна петролна компания” да разполага и със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители. По принцип това би трябвало да облекчи вноса на горива от малки фирми. Но и досега около 40% от продаваните в страната горива са от внос.

С поевтиняването на петрола на международните пазара заради свитото потребление на горива, в момента в страната може да заредите бензин и дизел на цена под 1,40 лв. за литър. Такива цени има на бензиностанции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Сливен, Ботевград, на магистрала “Хемус” и в редица други градове. Средната цена на бензина е 1,73 лв., а на дизела 1,79 лв. за литър.

От една страна това става благодарение на това, че малките бензиностанции имат по-малко разходи за логистика и в тях работят по-малко хора. На обектите на големите вериги работят повече хора на няколко смени, така че да предложат по-добро обслужване. А по време на извънредното положение нямаше уволнени хора от компаниите, членове на БПГА, въпреки намаленото потребление на горива с около 50%.

Малките търговци имат и още едно предимство при падане на цените на петрола. Те внасят по една цистерна и веднага след като продадат горивата може да отново да внесат на по-ниска цена. Но пък често на малките бензиностанции горива няма, видя репортер на “Труд”. Големите играчи на пазара оперират с по-големи количества и при поевтиняване на петрола първо трябва да продадат купените на по-висока цена горива.

“Поздравяваме финансовия министър Горанов и цялото правителство за това, че послушаха ВОЛЯ и че пристъпват към реализирането на нашата идея – създаването на държавна верига бензиностанции”, коментира лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки. “Затова ще настоявам проектът да се ръководи от ВОЛЯ”, допълва Марешки.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България също изразиха принципната си подкрепа за проекта на министър Горанов. “Ние намираме, че създаването на такава структура несъмнено ще подобри конкуренцията на пазара и ще способства за осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса”, гласи позицията на КРИБ.