Считаме, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат. Втората по големина политическа сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяна. Отговорността е възложена на "Има такъв народ".

Ако бъде подкрепена наша подкрепа, няма да поставяме условия. Това заяви след консултациите при президента председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Нашият водещ въпрос не е дали може да бъде излъчено правителство, а може ли това правителство да свърши точната работа. И от тази гледна точка ще се ориентираме.

Коалицията на оставащите може да излъчи кабинет, въпросът е дали той ще бъде кабинет на промяната. Ние искаме да подкрепим кабинет на промяната”, подчерта той.  

Иванов отново заяви, че ДБ нямат претенции за мандат заради малкото си депутати.

Не можем да отхвърлим перспективата, че ще се стигне до предсрочни избори. Затова сме за отговорно подхождане към съставянето на правителство и работа по Изборния кодекс. Основната ни цел е да има правителство”, подчерта той.

„Бихме дали подкрепа за правителство на промяната. Министерски кресла, пейки, маси – всичко това са детайли”.

На въпрос на какви компромиси са готови от ДБ, Иванов заяви, че всички разминавания с партията на Слави са неща, които те са готови да оставят в страни, защото припокриванията били много повече. „По същия начин стоят нещата с „Изправи се! Мутри вън””, каза още Иванов.
 
„Имаме вариант за кабинет от 2018 г. Нашият капацитет е несъмнен”, добави лидерът на парламентарната група.