В града имаме огромна ликвидна криза. Заварихме финансова дупка, за която изобщо не предполагахме. Има огромни дългове и предизборни харчове. Също така 1,4 млн. просрочени задължения и липсващи 4 млн. лева целеви средства по обекти, които чакат изпълнение.

17 млн. лева общо са дълговете на общината, приходите са 25 млн. Това каза в ефира на NOVA кметът на Благоевград Методи Байкушев.

"Държавно делегираните дейности са 79 млн., отделно имаме допълнителни 7 млн. за местни дейности. Също и още 7 млн. за целеви проекти. Когато се теглят дългове не е лошо, ако добавят стойност и привличат инвеститори.

Преди 12 години общината нямаше никакви дългове, след това наводнени от европари и заеми, се е получила огромна задлъжнялост. Това е дошло от неразумни харчове. Има огромен дял инхаус поръчки към дружества без нужния капацитет - 10 млн. лева. Харчени са пари без конкурентни процедури - давани са на държавни дружества, които са разпределяли", обясни той. 

По думите му липсват пари за три стратегически проекта.

"Става дума за укрепване на свлачище по пътя за Картала - 4,3 млн. лева, освен малък аванс, останалите пари трябваше да ги има. За улица "Промишлена" - 3,5 млн. лева. От тях 2,5 млн. са платени като аванс, другите не знаем къде са. 

1,4 млн. са просрочени към доставчици, както и 1,3 млн. пари за изборите. Явно са покрити други задължения.

Никой не може да каже къде точно отиват парите. Правим анализ, за да закрием част от общинските дружества. Няма да даваме инхаус поръчки на дружества без капацитет", обеща Байкушев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук