Искам още 100 лева към заплатата ми" - това послание стои върху електронна картичка, която всеки работник може да изпрати на шефа си за предстоящите празници. Кампанията е на сидникатите, според които такъв ръст възнаграждения в частния сектор догодина е напълно реалистичен.

Зад провокацията, профсъюзите твърдят, че стоят реални възможности на бизнеса, съобщава bTV. От КНСБ са категорични, че произвеждаме повече отколкото получаваме. Сметките им сочат, че средно на нает се полагат допълнителни 888 евро на година. Като се приспаднат разходите за осигуровки, чисто това е около 100 лева на месец.

"Сякаш е някак си неприлично да искаш повече пари - това трябва да се  разчупи, да се преодолее", заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Другият аргумент е дефицитът на кадри. Годишно България напускат около 40 хиляди души в работоспособна възраст.

Според проучване на Асоциацията на индустриалния капитал у нас, малко повече от половината фирмите ще увеличат заплатите през 2017г., но средно с между 5 до 7 на сто.

А въпреки поетапното увеличение на минималната заплата, размерът й у нас остава сред най-ниските: на Балканите само в Албания е по-малка.

Синдикатите виждат и друг проблем – разликата в заплатите на ръководителите и на останалите работници е твърде голяма. Средно ръководителите у нас получават 942 евро, квалифицираните работници - 359, а неквалифицираните - 241 - или почти 4 пъти по-малко. По-драстични са разликите само в Кипър и Германия.