Служители на Националния център по заразни и паразитни болести и днес излязоха на протест пред сградата с молба проф. Кантарджиев да бъде възстановен на директорският пост. 

БЛИЦ припомня, че той бе пенсиониран изненадващо вчера от здравния министър проф. Стойчо Кацаров

Пред БЛИЦ проф. Кантарджиев каза, че няма смисъл да коментира безпринципни решения, а това са хора "мамата си трака". 

По-късно пък до медиите бе разпространено писмо от министъра, в което той благодари на експерта за работата му

Бойко Борисов също се включи в дискусията и укори решението на Кацаров. Лидерът на ГЕРБ заяви, че той ще назначи проф. Кантарджиев при него на работа

Учените от центъра излязоха и тази сутрин на протест:

"Този център за 9 години се разви невероятно и сега е нещо, което никога не е бил. Имаме средства, съвременно оборудване и име, както у нас, така и международен план", заяви служителка на Центъра. 

"Всички млади хора тук са до голяма степен тук заради него", добави тя.

"Министърът ме омерзи с обяснението "Няма незаменими хора". Но това не е така. Ние не сме администратори. Това е човек, който е лекар, учен и е направил невероятно много. Той живееше с професията си", каза още тя.

В разговора се включи и друга служителка на центъра: 

"Този мотив е алогичен особено заради ситуацията, в която се намираме в момента. За мен е необяснимо как в една ситуация, в която в България нямаме лекари и има специалности с изключително малко специалисти, този мотив не е мотив. В болниците над 30% от лекарите са навършили пенсионна възраст", заяви тя. 

"Може буквата на закона да е спазена за пенсиониране, но не това е начинът, по който трябва да става. Снощи съвсем откъслячно казаха, че изказват благодарности. Според мен самият начин на пенсиониране беше грозен", добави служителката.

Хората признаха, че все още се надяват, че решението ще бъде преразгледано.

"Това е изключително стойностен човек, с когото постъпиха недостойно. Всички ние, заставаме зад гърба му, за да покажем на малката шепа хора в министерството, че и те са хора и грешат. Приемаме грешката, ако бъде поправена", казаха колегите на Кантарджиев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!