НПО-то „Репортери без граници“, което е на издръжката на Джордж Сорос, пак класирало България на 111-то място по „свобода на словото“.

Разбира се, грантоедите от „Капитал“ на Иво Прокопиев и „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов - които са на същата хранилка, веднага изпаднаха в овчи възторг. Пригласят им кабеларката бТВ (в която шеф на новините е Венелин Петков, а вътре е пълно с „журналисти“ - стипендианти на същия Сорос), както и присъдружните на Цветан Василев „медии“ от рода на „Фрогнюз“ и рекетьорският сайт „Биволъ“.

Какви са критериите ли? Никакви. Важното е България да бъде наклеветена пред света, а името на така омразният на Прокопиев и Василев депутат от ДПС Делян Пеевски, за пореден път да бъде вкарано в обращение.

С опашатата лъжа, че притежавал телевизия, контролирал разпространението на вестници и „новинарски уебсайтове“. Всяка година тази лъжа се повтаря в „доклада“ на „Репортери без граници“, а после няколко месеца се раздува в грантовите медии и се представя за факт, изнесен, видите ли, от „престижна международна организация“.

Но никой не отваря търговския регистър, за да види каква е истината и че цялата „медийна империя“ на депутата се изчерпва на практика само с два вестника – „Монитор“ и „Телеграф“.

От кого реално се пише този доклад, става ясно веднага – това са „партньорски медийни организации“ и „разследващи журналисти“. Сиреч в България става дума за финансираните от „Отворено общество“ НПО-та и медии от кръга „Капитал“, както и маргинални медии като „Биволъ“, сложили си сами етикета „разследващи“.

Тази година въпросните прокопиевци и чобановци обаче са надминали себе си и са кръстили българската част от доклада  - „Черната овца“ на Европейския съюз.

Какъв нагъл клеветник трябва да си, за да оплюваш така страната си? И то при положение, че много добре знаеш, че в България всеки пише каквото си иска, без абсолютно никаква цензура. Не „свобода на словото“, в България много отдавна има пълна „слободия“.

А когато все пак, колкото и рядко да се случва, някоя (и то частна!) медия изрита от редиците си некадърен журналист, имащ обаче привилегията да е приятел с кръга „Капитал“, веднага случаят му цъфва в подобен доклад, като пример, как в България имало „цензура“.

Ами като сте толкова загрижени за „свободата на словото“, приберете прехваления ви „журналист“ в „Дневник“, „Капитал“, „Свободна Европа“, „Биволъ“ или „Клуб Зет“, плащайте му заплатата и му търпете „кадърността“ на думите.

Ама не, прокопиевци искат да са като същински кърлежи – да се прилепят към гостоприемник – обикновено рейтингова медия – обществена или частна, там да фабрикуват фалшиви новини, а когато на въпросната медия й писне да им търпи простотиите и ги уволни или ги свали от ефир тогава всички гракват. Защото „другарчето“ им повече няма да успява да манипулира и да налага вижданията на подсъдимите олигарси.

Връх на наглостта обаче е констатацията, че правителството продължавало да разпределя финансиране от ЕС спрямо медии, при пълна липса на прозрачност, което щяло да доведе до въздържане за отразяване на някои проблемни истории.

Кои са тези медии? Не са ли именно медиите от кръга „Капитал“ привилегированите да получават държавно потупване по рамото? Още повече, че всяка година министър-председателят и министри присъстват на форума им „Годишна среща на бизнеса с правителството“. Някой забранил ли им е да „разследват“ проблемни истории?

Важното е обаче държавата да бъде наклеветена за пореден път, а лъжите на „Репортери без граници“ тази година не струват дори сребърника, който са получили за услугата българските им „партньори“.

Защото ако някой може да бъде определян като „черна овца“ в свободата на словото, това не е България, а са именно медийните кърлежи от кръга „Капитал“ – издържащи се непазарно, от грантове или пък „медии“, финансирани под масата от подсъдими олигарси като Цветан Василев.