Слухове за умрели птици заради 5G разпространяват екоактивисти и то точно преди мрежата от ново поколение да започне да се внедрява у нас. Според твърдения на “зелени” организации в парк в Холандия тест на базова станция на мрежите от пето поколение през ноември 2018 г. е довел до смъртта на 300 птици. Това пише в. Труд.

Информацията се оказа манипулативна според холандката медия “The Holland Times”. Оказва се, че истината е съвсем различна – тестовете на 5G на въпросното място всъщност са били направени месеци преди смъртта на птиците и са преминали съвсем нормално. Разследването на властите в страната показало, че смъртта им не се дължи на тестовете на 5G мрежата, а вероятно са били отровени. Конспирацията обаче обикаля интернет, въпреки че няма и доза истина в нея.

Международното движението 5gspaceappeal набира популярност и у нас, като разпространява фалшиви новини, организира събития и търси доброволци да разпишат международна жалба до институциите с искането “Спрете 5G на Земята и в Космоса”. Самите те се определят като “учени, лекари, екологични организации и граждани”, които призовават за спешно спиране на внедряването на 5G безжична мрежа, включително 5G от космически спътници.

Според експерти от БАН лъчението на мрежата от пето поколение излъчва доста повече енергия, но за сметка на това то навлиза най-много 1 мм. “Това, което може да засегне, е кожата и роговицата”, обяснява проф. Стойно Стойнов от Института по молекулярна биология към БАН. Той допълва, че влиянието върху телата ни по никакъв начин не застрашава живота и здравето ни. “Има различни мнения, но със знанията, които имаме в момента за възникването на рака или как електромагнитните вълни повлияват на ДНК, това, което мога да кажа е, че това не може да бъде причинено от 5G технологиите”, категоричен е той.

Според учените няма доказателства, че 5G мрежата е опасна за хората. “Всички налични научни доказателства продължават да не подкрепят неблагоприятните ефекти върху здравето на хората, причинени от излагане при или под настоящите граници на радиочестотна енергия”, коментира Джефри Шурен, директор на Центъра за изследване на влиянието върху здравето на радиация към Администрацията за храните и лекарствата (FDA). В България мрежата от ново поколение вече е факт с първата монтирана базова станция на А1.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е пуснала тестови честоти за телекомите, а през 2020 г. се очаква да бъде наличен достъп на смартфоните до широколентовата мрежа. В света Южна Корея е първата държава, която внедри широколентовия достъп.