Няма да допуснем лицата Божанков и Пейков да излязат да говорят на тази трибуна, каза пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, след като по време на почивката съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков влезе в стаята на парламентарната група на „Възраждане“.

По време на заседанието, след като Делян Пеевски от ДПС беше избран за член на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание, думата беше дадена на Явор Божанков, който излезе на парламентарната трибуна.

В този момент депутати от „Възраждане“ се насочиха към трибуната и се опитаха да възпрепятстват Божанков да обясни различен вот.

Заради напрежение в залата председателят на Народното събрание Росен Желязков прекъсна заседанието за 20 минути.

Лицето Петков, обвиняемият Петков, влиза в нашата стая и аз му казвам: водим разговор, ако обичаш, излез – ще говорим отвън, даже най-добре в присъствието на журналисти, разказва Костадинов. Петков отговорил, че няма да излезе. 

Костадинов каза, че няма да допуснат „лицата Божанков и Пейков“ да излязат да говорят на трибуната.

Попитан какво е направил Кирил Петков, Костадинов отрече депутатът от ПП-ДБ да му е посягал, както и те на него. 

„Ако някой си мисли, че този преврат, който вчера се случи в държавата, ще бъде спокойно отминат и оставен без последици, много се лъже“, посочи Костадинов, цитиран от БТА.

По думите му тежки ще бъдат последиците за България и за българския народ, защото целта, която имат „тези хора“, е да вкарат държавата във война, искат България да спре да съществува като държава, искат да бъде с ликвидирани икономика, армия, финансова система.

Попитан защо не са участвали в гласуването, Костадинов отговори, че вчера са излезли по същия начин от момента, в който е бил ритуалът със заклеването на „така нареченото правителство“.

Ние няма да участваме и в гласуванията за другите председатели за комисии, заяви той и добави, че нямат намерения да правят промени и няма да имат председател на комисия. 

След подновяване на заседанието Божанков отново опита да обоснове своя вот по гласуваното по-рано проекторешение за избор на Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси. Депутати от „Възраждане“ пак наобиколиха трибуната на парламента и Росен Желязков се видя принуден да закрие заседанието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук