Разследваният за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки е изразил готовност да продаде дела си в "Общинска банка" на Столична община срещу сума близка до 100 милиона лева, съобщава Mediapool, като се позовава на свои източници.
На 8 май се проведе среща между него и председателя на градския парламент Андрей Иванов (ГЕРБ) за бъдещето на финансовата институция.

Бизнесменът държи малко над 25% в "Общинска банка", което му осигурява блокираща квота при вземане на решения от нейния управителен и надзорен съвет. Тези проценти бяха придобити след грандиозен скандал през 2004 г., когато няколко общински дружества продадоха без предупреждение своите дялове на фирми на Ковачки. Веднага след това бе прокарана и промяна в устава, което даде на бизнесмена пълен контрол върху банката.

На този етап общината не смята да купува акциите на Ковачки, пише Mediapool. Кметството ще се опитат да прокара промяна в устава, изчаквайки развитието на съдебните драми около бизнесмена. От своя страна Ковачки, който е "баща" и спонсор на споменаваната най-вече около купуването на гласове партия ЛИДЕР, има голяма нужда от свеж капитал. Покрай разследването срещу него се появиха неофициални информации за огромната му кредитна задлъжнялост, която поставя на риск и още една голяма банка.

Голяма част от инвестициите на бизнесмена са в добивния сектор, но през последните години проби и в туризма.  В началото на тази година той плати 100 млн. лева за закупуването на ТЕЦ "Бобов дол".
Защитавайки исканата цена за своя дял в "Общинска банка", представителите на Христо Ковачки са дали пример как през миналата година Държавният резервен фонд на Оман е платил 130 милиона евро за 33% в Кооперативна търговска банка. От своя страна представителите на кметството са заявили, че 100 млн. лева са твърде много пари предвид кризата на финансовите пазари. /БЛИЦ