Простреляният в столичния жк Манастирски ливади е Петър Христов, собственик на "Лактима Балкан". Собственик е също на холдинга „Пропъртис Мениджмънт Груп”, който обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, entertainment бизнеса, финансови и консултанстски компании.

Стрелбата е станала пред офис. Прострелян е в гърдите, изходната рана е в гърба. Личният му шофьор го е закарал във ВМА, където след 30 минути в реанимация, губи живота си.
 


Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, където майка му била учителка. Израснал е в Самоводене, където завършва основно образование. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, в експерименталната паралелка на Министерството на отбраната, която завършва с отличие.
 

 


После започва работа в министерството и е приет във ВНВУ „ Васил Левски”. Завършва висшето военно училище в старата столица през 1991 г. и същата година напуска армията. През 2000 г. завършва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия.Една от най-загадъчните страници в живота му е решението да замине за Афганистан и да се бие за руската армия срещу муджахидините, пише преди години БЛИЦ.  Издадено му е специално разрешително, за да може да стане част от прочутата 40-та армия. Там Христов прекарва година и половина и завързва големи приятелства. Самият той обаче не желае да коментира тази част от своя живот. Негови близки твърдят, че от битките там има белег на рамото. Срещу него са стреляли с ракети „Стингър” докато е бил на руски хеликоптер.
 


Връщайки се в България, младият Петър обаче заварва демокрацията с всичките й плюсове и недостатъци. Захваща се да продава на сергия за няколко месеца. После основава охранителната фирма „Дито”. 

Великотърновският бизнесмен Петър Христов, става известен в цяла България след като дари над 200 хиляди лева за лечението на ударената от джипа на пияния Стависки Мануела Горсова. 
 

Името на Христов беше забъркано и покрай делото срещу бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, като се твърдеше, че Тодоров му предоставял информация за хода на знакови разследвания.
Създадената от него тогава охранителна фирма „Дито”, съществува и до днес. Така постепенно търновецът учредява верига от фирми. От 1993 г. до 2004 г. създава контакти и консултира големи компании. Дейността се разраства и Христов се захваща и с международни партньори като създава холдингова структура от група фирми, които достигат до завидната бройка от около 80 компании.През 1996 г. приватизира млекопреработвателното предприятие „Лактима” във Велико Търново. Днес това е едно от добре работещите предприятия в региона. В него работят около 100 души и в съпътстващбизнес има още около 200 работни места. Чрез холдинга „Пропъртис Мениджмънд Груп Холдинг”, Христов постепенно преструктурира целия си бизнес в различни профили на икономиката – стопански услуги, забавления, търговия, финансова компания, инвестиционна компания, индустрия и др.

Разстрелът на бизнесмена Петър Христов може да се разглежда и като провокация срещу държавата, защото това е третото голямо покушение в "Отсечката на смъртта" до правителственото трасе в София. 

Шефът на СДВР даде ексклузивни подробности за случилото, а редом с него информация изнесе и директорът на МВР, който намекна,че Христов може да е разстрелян, защото е съдействал на полицията.

В същото време стана ясно, че минути преди да бъде разстрелян показно, бизнесменът Петър Христов разговарял по телефона с майка си Момка Манолова. Двамата се чули около 9 часа, както обичайно всеки ден. „Мамо, обичам те!“, били последните думи на бизнесмена.

Малко след това се разбра и за горещата следа, че МВР издирва скривалището на килъра, който вероятно е използвай снайпер за покушението и се е бил скрил във висока сграда в близост до офиса на бизнесмена. 

По-рано днес проговори и един от най-близките приятели на Петър Христов и разкри нова информация за убития предприемач, както и какъв бил бизнесът му в Израел.

Появиха се и сърцераздирателни подробности от личния живот на убития Петър. Само преди година той бил на върха на щастието, а снимки показаха семейството му.

И докато всички се питат какво се е случило, че да се стигне до поредното зверство президентът Румен Радев свика спешно министъра на вътрешните работи Валентин Радев и главния секретар на министерството Младен Маринов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ