Много често, когато ни се налага хирургична намеса, търсим препоръка за най-добрия лекар. Можем ли да сме сигурни обаче, че намираме такъв? Могат ли отзивите на други хора, неспециалисти, да бъдат подвеждащи? Д-р Фернандо Санча, който оперира в столичната Хил клиник повече от 14 години е безспорен авторитет сред международната урологична общност.

Неговият лазерен метод за безкръвно отстраняване на увеличена простата е признат за виртуозна техника, която обаче малцина практикуват. На последния конгрес на Европейската асоциация по урология в аулата д-р Санча показа на живо операция, наблюдавана от хиляди лекари. Поздравленията, които той получи от колегите си след манипулацията, можеха да се сравнят с тези, които получава именит маестро-диригент след концерт.

Коментарите варираха от "лесно да го изпълни д-р Санча, но невъзможно за мен" до "изумителна техника, която още ми е трудно да разбера". Отличителното в техниката на д-р Санча е нейната бързина и абсолютна безопасност. Лазерната ен-блок енуклеация с ранно апикално освобождаване гарантира запазване на континенцията, на ерекцията и на нормалната функция на пикочния мехур.

Терминът „енуклеация“ (Lat.) означава вид хирургическа интервенция за пълно отстраняване на закръглени образувания или органи. При енуклеацията хирургът навлиза с изключителна прецизност между уголемената простата и нейната капсула с лазерния лъч. Енергията на лазера отделя хиперплазиралата тъкан от обвивката и практически цялата простата попада в пикочния мехур. Там с помощта на мощен морселатор простатната тъкан се разбива и впоследствие се изважда извън тялото. Методът е безкръвен, щадящ за пациента, извършва се само със спинална упойка. Той е особено ефективен при големи като обем жлези.

Кои са другите лекари, които оперират в Хил клиник и как да си запишете час, четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.