Преди два дни се появи новината, че Eвропейската комисия обмисля възможността да финансира магистрала "Тракия" с пари от оперативната програма "Транспорт". Условието е сегашните търгове за довършването на пътя да бъдат замразени и да се проведат нови.

В момента за дострояването на “Тракия” се разчита изцяло на национално финансиране, а търговете текат по правила, различни от европейските. Брюксел е склонен да пренасочи пари към "Тракия" заради финансовата криза, при която е важно големите инфраструктурни проекти да се реализират по-бързо.
Предложението на Брюксел за нови търгове за "Тракия" засега не се приема добре. Според строителния министър Асен Гагаузов това би означавало забавяне на процедурите с поне две години. Той обаче не коментира с колко точно ще се удължи процедурата по строителството на магистралата.
Все още се изчаква официалното становище на ЕК по въпроса с изграждането на “Тракия”.
За момента българските кандидати за строителството са три сдружения, обединени около "Холдинг Пътища" на Васил Божков, "Трейс груп" и "Главболгарстрой".
По думите на транспортния министър Петър Мутафчиев ако строителството на автомагистрала „Тракия” бъде включено като нов проект по ОП „Транспорт” това ще създаде много административни затруднения, но не е невъзможно да се случи.
Транспортният министър уточни, че пренасочването на финансирането за изграждането на „Тракия" ще доведе до необходимост да се търсят допълнителни средства от правителството за автомагистрала „Марица”. Към момента няма постъпило официално писмо от крайния бенефициент с подобно искане. В тази връзка ще бъде поискана официалната позиция на НАПИ от транспортното ведомство, увери още министър Мутафчиев.
Той не пожела да се ангажира с конкретен отговор и дали одобрява евентуалното прехвърляне на автомагистрала „Тракия" към ОП „Транспорт". „Най-важната цел е България ефективно да реализира средствата от европейските фондове", заяви още транспортният министър.
Основните проекти, приоритетни по ОП “Транспорт” са Лот 1 и Лот 4 на АМ “Струма”, АМ “Марица”, Софийски околовръстен път – пътен възел Яна, както и участъка Кърджали – Подкова.
Десислава Вангелова, БЛИЦ