Незаконно придобито имущество, отнето по 14 спечелени съдебни дела, бе предоставено от КПКОНПИ на Междуведомствения съвет, който трябва да реши как да бъде употребено, пише Труд бг.

По закон съветът се състои от заместник-министри на финансите, правосъдието, икономиката, труда и социалната политика и регионалното развитие и благоустройството.


Всеки месец от комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, дават на съвета информация за отнетото имущество, а заместник-министрите гласуват дали то да бъде предоставяне на бюджетни организации, общини или за продажба от НАП.

Повечето дела, докладвани от КПКОНПИ за октомври, са били срещу хора, обвинени за пране на пари и трафик на хора.

В Плевен е бил отнет в полза на държавата апартамент от 80 кв. м. в масивна жилищна сграда, оценен на 53 700 лв., два леки автомобила и сумата от продажбата на трети автомобил.

Имуществото е било на Марина Беркова, призната за виновна за пране на пари от трафик на хора в Германия, след сключено споразумение с прокуратурата.

Отделно са иззети 36 700 евро, два автомобила - “Мерцедес” и “Ауди” и 647.53 грама златни накити от родителите й Божидар и Райна Беркови, които са имали същото обвинение като дъщеря им.

В София е отнет апартамент от 82,73 кв. м., както и левовата равностойност на дружествени дялове, собственост на столичната адвокатка Диляна Дончева.

Отнета в полза на държавата е и сумата от 249 557,44 лв., в която са включени и средствата от престъпната дейност, за която е повдигнато и обвинение от прокуратурата - набиране на бременни жени с цел продажба на децата им в Гърция.

През 2013 г. Дончева призна вината си, сключи споразумение с прокуратурата и замина да живее на остров Бали.