Рози от Еквадор ще радват дамите за 8 март и тази година. Вносните цветя от Южна Америка се продават по 7 лева за бройка, показа проверка, цитирана от „Телеграф“. Търговците ги внасят заедно с контейнерите с банани и така им излиза двойно по-евтино, обясниха запознати. На сергиите ще има и рози, докарани от Холандия, които по цени на едро се конкурират с еквадорските, а качеството е подобно.

Българските рози все повече изчезват от пазара. Една от причините е, че отглеждането им през студените месеци у нас е по-сложно, енергоемко и скъпо.

Трайни

Трайността на нашата роза също е по-слаба. Еквадорските рози издържат по 10 дни и изглеждат все едно са откъснати на момента от храста, обясниха флористи.

Първите внесени тази година са за католическия празник Свети Валентин, който е на голяма почит и в православна България. „Правим големи обороти в Деня на влюбените.

Почти се изравнява с тези на 8 март, но женският празник все още държи първенството“, обясни цветарката Лилия от борсата „Димитър Петков“. Жената е повече от 20 години в бранша и казва, че еквадорските рози са най-качествени, а цената им на едро е конкурентна.

Луксозни

Мъжете по традиция купуват цветя за 8 март не само на любимите си жени, но и на колежки, приятелки и познати. Вземат се букети и за учителките в училище или в детската градина. Традицията у нас е останала още от годините на социализма, а 8 март е сред най-обичаните празници.

За господа с финансови възможности и изтънчен вкус, които държат да радват жените с луксозни подаръци, се предлагат грамадни цветни кошници - 51 рози в кошница излизат 350 лева, като се прави отстъпка от цената на бройка - 6 лева, и се плаща самата кошница и орнаментите в нея. Има и холандски орхидеи по 35 лева, както и големи букети с различни видове цветя, които тръгват от 50 лева, а максималният размер се определя при поръчка на място.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук