Част от бизнесите няма да преживеят тази пандемия. Ще има фалирали фирми, затворени ресторанти, което ще доведе до ръст на лошите кредити, но очаквам да е малък. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ кредитният консултант Тихомир Тошев. 

„Не очаквахме такава втора вълна на разпространение на COVID-19. Част от бизнесите са изцяло затворени, което означава, че не могат да генерират приходи, а хората, заети с тях, не получават заплати. Тези 24 лева на ден, няма да стигнат за обслужването на кредитите им“, добави той.

„Над 9 млрд. лева са разсрочените кредити, от които около 7 млрд. лева - на бизнеса. Всички, които излязоха в неплатен отпуск или останаха без работа, подадоха молба и използваха максималният срок за разсрочване на задълженията, бизнесът – също. Сега, когато тези хора са останали пак без доходи, вероятно ще удължат с три месеца кредитната ваканция“, заяви икономистът. 

„Прогнозите на повечето икономисти са, че още от средата на следващата година ще започне бързо възстановяване и край на пандемията“, добави той. 

„Беше много добро решението за безлихвените кредити, защото те обраха този потенциал да има проблем с бързите кредити, тъй като много хора, когато изпаднат в невъзможност да плащат сметките си, прибягват към финансовите институции и правят грешни решения“, коментира Тошев. 

„Хората, които изпаднат в затруднено положение, в никакъв случай да не търсят нови кредити,  за да покриват старите, а да потърсят финансиращата ги институция и вариант да се справят с това задължение“, съветва той.

„Ако се чувствате стабилни и работите в сектор, който не е засегнат и този кредит наистина ви трябва за нещо важно, тогава го изтеглете“, каза още той.