Песента "Не знаеш" по музика и аранжимент на Марио Балтаджиев, текст Мартин Раждашки, в изпълнение на 19-годишния бургазлия Стефан Лалчев, спечели първото място на 26-ия Национален конкурс "Бургас и морето", предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Класацията на публиката отреди трето място на "Не знаеш", а на призовото място зрителите поставиха песента "Помниш ли, море" в изпълнение на Кичка Бодурова, но членовете на журито дадоха най-много точки именно на "Не знаеш", което в крайна сметка я “изстреля” на призовото място.
Тази година за първи път освен престиж, първата награда имаше и парично изражение - тя донесе на победителя и сумата от 25 000 лв., отделно спечелилият първото място получи и възможността за запис на видеоклип към песента.
15 000 лв. и второто място в конкурса и останаха за песента на Кичка Бодурова "Помниш ли, море", написана по неин текст, с музика и аранжимент на Димитър Гетов.
Третото място и 8 000 лв. бяха спечели песента "Именно ти" в изпълнение на Графа и Нора, по музика, текст и аранжимент на Графа.
За първи път тази година класирането бе изцяло по нов регламент, като освен с гласовете на журито песните бяха оценявани и с sms-и от публиката.
Общо 14 песни се състезаваха в XXVI-то издание на песенния конкурс. Сред тях бяха изпълненията на БТР, Васил Петров, Пламен Ставрев, Роберта, Орлин от "Кафе", които обаче останаха извън челната тройка.
Издирваният от Интерпол македонец Илия Тепев, който трябваше да бъде петнайстият участник, бе дисквалифициран от конкурса и не се появи сред финалистите. Според водещите Орлин Горанов и Мария Петрова Тепев вероятно е заминал за Италия, където по-успешно би могъл да бъде заловен на фестивала "Сан Ремо".
Втората част от фестивалната вечер внесе свежест и настроение с 10 песни от любими български филми, изпълнени от популярни певци и артисти. На сцената се появиха Део и Тома, Орлин Горанов и Марияна Попова, малчуганите от Вокална група "Бонбон" и Дони. След 20 години отново се събра прочутият "Оркестър без име" - Катето Евро изпълни легендарната си песен на италиански за "любовта, раздялата и още нещо", докато Георги Мамалев се раздаваше на барабаните.
Фестивалът продължава и днес с 10 любими български летни хита. Те ще бъдат изпълнени от Графа, Дичо, Тоника, Акага, Тони Димитрова, Орлин Павлов, както и от финалистите във второто издание на Music Idol Тома, Деница и Шанел. /БЛИЦ