„Да живее България” и „Долу пашата”. С тези възгласи членовете на комитет „Родолюбие” преминаха по Главната и стигнаха до площад „Централен”, където ще бъдат пресъздадени паметните събития отпреди 135 години, предава Трафик нюз. 


Стотици пловдивчани изпълниха площада пред Военния клуб, за да наблюдават възстановката на случилото се на 6 септември 1885 г. Пред Вооенния клуб има два пъти повече хора от тези на шествието, обявено като "патриотично".

Възстановката традиционно започна с поднасяне на венци пред паметника на Захари Стоянов. След това, родолюбците преминаха по главната и стигнаха до централния площад.

Там ще бъде пресъздадено свалянето на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич от власт и провъзгласяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Участниците ще изиграят събитията около превземането на конака, краткото противопоставяне между дейците на Съединението - Голямоконарската чета и отряда на източнорумелийската милиция.

След като се хванат на дълго хоро, четниците отново ще преминат по Главната и ще стигнат до площад "Съединение" за тържествената заря-проверка.