Политици, бизнесмени, представители на творческия елит и почитатели на изкуството от различни държави ще почетат откриването на новия сезон в столичната галерия "Нирвана" на 20 септември.
Галерията, която е собственост на Ники Младжов, се прочу с представянето на произведения на изкуството на доказани наши творци, популярни в цял свят. Бляскавото откритие на новия сезон ще даде на ценителите на живописта възможност да се докоснат до творчеството на Любен Диманов, който за втори път ще озари галерия "Нирвана" с платната си – този път с изложбата „Дошло е време... и никога не е късно”, посветена на десетте Божи заповеди. Изложбата е инспирирана от необходимостта от духовност в съвременния свят. „В духовния живот хората не могат да осъзнаят това, което имат”, убеден е творецът,  известен през 70-те като жива легенда у нас, а след това и в Париж.



„За близо 30 години работа във Франция Диманов не направи и най-малък опит да се гримира като чужденец. Любен Диманов замина за Франция, като че ли за да бъде повече в България”, категоричен е акад. Светлин Русев. И добавя: „Изкуството на Любен Диманов е колкото необходимо за духовното равновесие на българското изкуство днес, толкова и важно за онази съизмеримост между истината и лъжата, между трайното и временното, между стойностното и мимолетното и преди всичко – с това изкуство се срещаме с изключителен творец – от онези редки деца на духа, които са превърнали вярата си в рисунката в лична съдба.”

Любен Диманов редовно се връща в родината си, за да изненада почитателите си с нови творби, които често са вдъхновени от коне и жени. Динамиката на красивите животни и нежната красота на жената са инспирация за Любен Диманов, който признава, че и в живота, и в творчеството си се ръководи от любовта. Той е с ярък талант на илюстратор и е убеден, че точно той му е отворил пътя към Запад. Негова заслуга са илюстрации към произведения на Шекспир, Аполинер и други големи имена от световната литература. Днес някои от книгите, които е илюстрирал за западни издателства, се смятат за библиографска рядкост.

Любен Диманов е носител на много български и международни награди за живопис, графика и илюстрация. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, на Третяковската галерия в Москва, музей "Албертина" във Виена, Националната галерия в Скопие, в много престижни музеи, галерии и частни колекции.