Български фотограф взе престижна международна награда. Снимката „Солта на морето“ на русенеца Явор Мичев получи признание от Световната фотографска организация. С този кадър той ще се състезава и за любител фотограф на годината, съобщава Нова телевизия.

Червените солници край Бургас са уловени от въздуха съвсем случайно миналото лято. "Любимо място ми е за аерофотография, предвид цветовете, в които са обагрени водоемите на бургаските солници , разбира се и не само те", казва Явор Мичев.

Кадърът няма никаква обработка, каквито са и изискванията на конкурса. От години снимането за Явор е хоби, а от скоро е заложил само на въздушната фотография. В конкурса участва като експеримент.

„Нагласата ми беше основно да се самоизмеря като фотограф и по отношение на фотографията, която правя с целия свят, това е така или иначе световен конкурс. Първото място ме изненадва приятно”, каза още Мичев.

Освен материална награда за Явор, отличената снимка ще бъде показана на изложбата на Световните награди за фотография в Лондон през април и публикувана в Албума на Наградите за 2019 година.