Президентите на България и Русия Георги Първанов и Дметрий Медведев откриха Годината на България в Русия, предаде Интерфакс.
Двамата поздравиха народ9ите на двете страни с откриването на Годината на България в Русия и говориха на тържествения концерт по случай събитието в московския "Болшой театър".

"Русия и България са свързани с истински дълбоки и основани на съвместния исторически опит отношения на приятелство и културно-духовна близост", заяви Медведев. Той отбеляза, че "Годината на Русия в България, която се проведе през 2008 г., бе ярка и успешна: благодарение на нея се развиха междудържавните отношения, разшири се сътрудничеството между отделните рагиони, побратимените градове, деловите кръгове и обществените организации".

"Стотици хиляди хора научиха повече за традициите и съвременния живот на другия", добави руският президент. "Без съмнение годината на България в Русия ще продължи тази щафета, очакваме откримането на Празниците на българската култура, Българската национална изложба и още много събития, които ще се проведат в различни руски градове", каза Медведев.

Първанов отбеляза също, че годината на Русия в България "протече много успешно, българските граждани придобиха сериозни впечатления от срещите си с представителите на руската култура, икономика и наука". "Дистанцията на времето няма да успее да изтрие паметта за руските воини, воювали за свободата на България", добави той. /БЛИЦ