България може да се сдобие за 18-и път с масон премиер, ако изненадващият кандидат на ГЕРБ проф. Николай Габровски неочаквано събере нужната подкрепа в парламента за кабинет, твърдят посветени в зидарските ритуали. Известният неврохирург от "Пирогов" е високопоставен член на Обединената Велика ложа на България, претендираща за единствената у нас с международно признание. Това заявиха негови колеги, цитирани "Марица". 

Проф. Габровски на практика координирал подбора на представители на лекарската гилдия, които получават покана да станат членове на тайното общество на свободните зидари.

Кой е проф. Габровски - вероятният нов премиер на България БЛИЦ TV

Фаворитът на ГЕРБ се радвал на огромен авторитет в ложата, която от две години се оглавява от родения в Пазарджик столичен адвокат Николай Божилов.

Самият той не отрича присъствието на представители на братството в политиката и властта.

"Да, и смея да твърдя, че те са там не защото са масони, а защото масонството ги е подготвило да бъдат достойни. Масонството никога не е имало отношение към политиката и не участва в правенето на политика.

Но пък в масонските ложи много хора биха могли да израснат и да станат достойни да поемат отговорността за управлението, защото получават уроци по морал, дълг и чест. Ние само можем да помогнем да нашите избраници да бъдат отговорни, открити и загрижени за обществото. Приемаме за свой дълг да помагаме на държавните и общинските институции, без да имаме претенции да чертаем политики", заявява в едно от интервютата си в ролята си на Велик майстор Николай Божилов.

Историята сочи, че до момента за седемнадесет премиери на следосвобожденска България се твърди, че са били масони: Александър Малинов, Александър Цанков, Андрей Ляпчев, Андрей Тошев, Богдан Филов, Васил Радославов, Георги Кьосеиванов, Добри Божилов, Драган Цанков, Иван Багрянов, Кимон Георгиев, Константин Стоилов, Никола Мушанов, Пенчо Златев, Рачо Петров, Стоян Данев и Тодор Иванчов. 

Масони са били и много учени, лекари, индустриалци, военни и банкери. Част от този елит е и Захарий Стоянов, летописецът на Априлското въстание. 

Сега периодично за актуални политици, магистрати и бизнесмени се появяват версии, че членуват в някоя от нароилите се ложи. Освен ОВЛБ у нас са известни също Велика ложа на старите, свободни и приети зидари в България, Велика ложа на стария приет шотландски ритуал в България, а повечето по-първи хора в Пловдив членуват в ложата "Слънце Ориент".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук