Помните ли шмекерите на „Магурата“ от началото на Прехода? Да – същите онези изобретателни момчета, които въртяха „тротоарни“ чейнджбюра и жилеха клиентите си с всякакви фокуси.

Един от най-разпространените беше пробутването на т.нар. „кукла“. Пачка, в която истинските банкноти бяха само две – една отгоре и една отдолу. А по средата? Нарязана амбалажна хартия.

„Магураджийството“ замря като бизнес преди много години, а страната ни отдавна се води загърбила тези привички. Поне във финансовата сфера. Но шмекерите си останаха, а номерата им бяха подети и от други.

Просто бяха пренасочени и към други полета за изява. Така, „куклата“ може и да изчезна от инвентара на финансовите номера, но внезапно се появи в този на пропагандата, с която олигарсите у нас държат в плен публичното пространство. Чрез свои кукли на конци.

Най-пресният пример в тази насока е от петък, когато бившият посланик на България в Москва по времето на Костов, агент Сашо от ДС и самозван енергиен експерт Илиян Василев се изля от ефира на „Евроком“, пробутвайки на нищо неподозиращата публика на кабеларката медийна „кукла“.

Порой от словоизлияния, в които единствените реални обстоятелства се свеждаха до две – че наистина има проекти за строителство на „Южен поток“ и на интерконектора с Гърция.

Извън тези две понятия, останалата част от монолога на Василев се базираше не на факти, а на опорки, чиято цел бе единствено да пришие за пореден път името на основния враг на олигарсите у нас заради усилията си да спре далаверите им на наш гръб – депутата от ДПС Делян Пеевски, към изречение, включващо „Южен поток“, Русия и руския президент Владимир Путин.

При това, гарнирано с хвалби за Жан Виденов, чийто кабинет докара страната ни на ръба на фалита в средата на 90-те години.

Че агент на ДС да се изкарва борец против Русия е покъртително нелепо, е ясно като бял ден. Че Делян Пеевски няма нищо общо нито с Русия, нито с Путин, нито с проекта „Южен поток“ отдавна е пределно ясно и лесно проверимо.

Не така стоят обаче нещата с хората, дърпащи конците на Илиян Василев – енергийният олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев и банкера-беглец Цветан Василев. Техните връзки с Кремъл и с пропагандата по путински са не само реални, а дебели като корабни въжета.

Цветан Василев например беше най-сериозният проруски лобист именно по проекта „Южен поток“. А още преди години – от списъците с посетителите в кабинета му, докато все още не бе избягал от България заради източването на милиардите от КТБ, лъсна, че се е срещал лично с един от руските емисари за газовата тръба – Александър Бабаков.

Добре е също така да се припомни, че не друг а западните медии разобличиха другаря на Василев по руски обвързаности – Прокопиев, като олигарх, създаден по „съветски модел“, който типично по кремълски използва изданията си за защита на интересите си и като бухалки срещу враговете си.

Своите и тези на „задграничните си партньори“. А ако се чудите кои са въпросните „партньори“, просто потърсете интервюто, взето на крака от екип на Прокопиевия „Капитал“ от олигарха за „мръсни поръчки“ на Кремъл Константин Малофеев преди няколко години. Във въпросното интервю Малофеев надълго и нашироко разправя плановете си за експанзия в България чрез участието именно в проекта „Южен поток“.

Разбира се, нищо от това няма да чуете от устата на медийни „магураджии“ като Илиян Василев. Защото те биват активирани от кукловодите си не, за да говорят истината, а за да ни пробутват медийни „кукли“ – фалшиви новини, зле маскирани отгоре и отдолу с реални факти, навързани с пропагандни конци.

Ченгеджийски похват, прилаган от десетилетия от кукловодите на задкулисието и най-вече от медийния монополист Иво Прокопиев. Който впрочем от известно време насам панически се опитва да пришива на други собствените си руски обвързаности.

Вероятно, защото знае, че подаденият от депутата Делян Пеевски иск в американския съд за заличаване на наложените му санкции по „Магнитски“ ще изкара съвсем скоро наяве истината. А именно, че санкциите са били наложени не въз основа на реални факти, а на доноси, пробутани от НПО експерти и журналисти, свързани с кръга „Капитал“.

Веднъж излязло наяве това, неминуемо ще лъсне и истинското лице на Прокопиев, а оттам – и тежките му обвързаности с руснаци и китайци. Маска, която вече започна да пада благодарение на разкритията от последните месеци на цяла поредица чужди издания.