Явно някой много е искал да стане посланик на страната ни в ОАЕ, но не го е огряло.
Поне с такова усещане остава човек, след като изчете поредния пасквилен текст нa кагебейските птички от BIRD.

За тези с по-слаба памет ще припомним, че сайтът се списва от кремълския зет Атанас Чобанов, който от години заработва частпром при няколко български олигарси като медийния монополист и енергиен бос Иво Прокопиев и банкера-беглец Цветан Василев. Все отбрана компания от сделани по СССР-ски модел олигарси, с дебели връзки с Москва и до днес, които много обичат да държат медиите на
каишка. Но Чобанов самоотвержено (вероятно след съответното финикийско поощрение)
полага всички усилия да ги прави щастливи. И ги обслужва почти библейски като ката ден изфабрикува някой и друг пасквил за най-сериозните им врагове. А кой е враг № 1 назадкулисието у нас? Делян Пеевски, разбира се.

Депутатът от опозиционната ДПС от десетилетие е дъвка в устата на обслужващия персонал на олигархията у нас заради нескончаемата му битка с аферите на същите тези босове. Заради това се е превърнал в нещо като дежурен заподозрян за всяко зло, което може да сполети държавата и гражданите й. Или поне олигарсите полагат сериозни усилия обществеността да си мисли така. Но да се върнем на драмата с неуспелия мераклия за задграничен пост.

В сайта на руския зет Чобанов през уикенда се пръкна текст с гръмкото заглавие „Събраха се: Радев
одобри човек на Пеевски за посланик в ОАЕ“. И нататък следва комичен текст пасквил, в който, в типичния стил на овладените от Прокопиев медии, името на Делян Пеевски се пришива към някаква почти митична история. Използвайки думички като „свързван с Пеевски“ и серия от внушения. Любим прийом, когато на някоя перодръжка на Прокопиев е поръчано да оплюва депутата, но няма доказателства, с които да докаже участието му в каквато и да е било афера. С две думи – истинско показно по шев и кройка на олигархична пропаганда. За капак в текста има един доста забавен момент, в който (явно заради творческо безсилие) авторът се е опитал да оплюе Пеевски, като му пришие и медии.

Че Пеевски няма медии вече почти две години е ясно на всички. Творческата мисъл обаче е родила гениалната формулировка: „Друг ясен знак, че няКОЙ си подготвя „свой посланик“ в ОАЕ беше медийният залп в близки до Пеевски медии за възхвала на „добрия консул“, който спасил две украински „деца“. Децата всъщност са пълнолетни на 20 години, но преглъщането на поредното прокси на Пеевски от публиката изискваше подходяща легенда“ . Какво всъщност иска да каже лирическият герой? Преди няколко месеца у нас се съобщава за украински младежи, които войната заварва в Дубай, а те започват да търсят помощ от различните дипломатически мисии там. И така попадат на нашето консулство, откъдето пък се захващат да помогнат на бежанците. И тук идва любопитния момент – историята е разказана от бившия депутат от ДСБ и автор на "Дневник“ Борис Станимиров. Тоест, според мислителите от BIRD, човек на Иван Костов и Иво Прокопиев прави реклама на въпросния нов посланик на България в ОАЕ. Който от своя страна пък пак според Чобанов и сие бил човек на Пеевски... Тази чудна дедукция трудно може да бъде обяснена, освен в контекста на тежко ментално състояние на пишещия.

Или на творческо безсилие при заработването на хонорара му. А може и на двете. Кой точно е отговорът предстои да се изясни, но най-вероятно до края на предизборната кампания (а може и след това) тепърва ще четем още подобни писания.