Маргарита Хранова не се нуждае от представяне, защото музиката й говори достатъчно красноречиво за нея. За разлика от повечето днешни изпълнители, които, катерейки се към върха, някъде по пътя изпадат в небитието, звездата на Марги свети вече 48 години ярко на небосклона. Самата тя не обича думата “звезда” и макар че носи името на цвете, притежава душа на истински боец.
Още в зората на своята кариера тя получава прякора “Чудото” от художествения ръководител на ансамбъл “Маяковски”, с който изнася редица концерти не само у нас, но и в тогавашния Съветски съюз. През 1973 г. Маргарита печели престижния конкурс “Мелодия на годината” с песента на Найден Андреев и Стефан Банков “Далечна песен”, което дава старт на стремителния й творчески път. Тя е носител на две големи награди “Златен Орфей”, а през 2014 г. е отличена от тогавашния министър на културата Петър Стоянович с почетния знак “Златен век” - печат на Симеон Велики.
 

Гласът й се откроява сред много други - силен, плътен, звънлив, и всяка изпята от нея песен се превръща в хит - “Устрем”, “Далечна песен”, “Оставаме” (от филма “Оркестър без име”), “Моето мъжко момиче” (от филма “Дами канят”), “Копнеж”, “В моя ден, в мойта нощ”... Наскоро певицата отново доказа високото си ниво с невероятното изпълнение на най-новата си песен “По пътя”. Текстът е на Николай Милчев, музиката на Биляна Ангелова. 
 
Освен на любовта на публиката Марги Хранова се радва и на чудесното си семейство. Със съпруга й Кирил Бойчев са заедно вече над 44 години. Имат двама синове - Кристиян и Кирил, и трима внуци. 
Маргарита и Кирил току-що са станали семейство.

- Марги, с новата ти песен “По пътя” за пореден път доказа, че си изпълнител от висока класа. Защо трябваше песента да отлежава две години, преди да прозвучи в ефира?

- Първо, човек трябва да уцели точния момент да представи нещо. И тъй като междувременно имах и други песни, някак си не й беше дошъл редът. Това беше първата песен с композиторката Биляна Ангелова, по текст на Николай Милчев, която направихме преди две и половина години, но имаше доста неща да се доизглаждат. Междувременно Биляна ми предложи друга своя песен “Ти” - с невероятен текст и звучене. Така че работехме успоредно и двете песни. Миналата година на конкурса “Златна пролет” пуснахме “Ти” и тя влезе в Топ 20 на Националното радио - беше втора или трета в класацията. Наистина една изключително красива песен, но нямаше клип, който да я представи. В крайна сметка, се позавъртя малко по радиата, но, за съжаление, недостатъчно. Именно затова решихме, че “По пътя” трябва да представим с клип. 

На помощ дойде продуцентът Игор Марковски, който направи сценария, а режисьори на видеото са Васил Стефанов и Стефка Николова. В общи линии съм въодушевена, защото се получи нещо много приятно и стилно - сюжетът е като италиански филм, в черно-бяло, а същевременно на високо музикално ниво.

- Докато ние седяхме по домовете си заради коронавируса, ти успя да спечелиш и наградата на слушателите в конкурса за рок и поп музика “Пролет 2020”...

- Да, с песента “Насаме с любовта”. Тя също е изключително красива песен на Милен Македонски. Представихме я на конкурса и за наша радост, я приеха. Изненадата беше още по-голяма, когато разбрах, че песента е удостоена с наградата на слушателите. Няма по-хубаво нещо от това слушателят да оцени музиката и онова, което правиш. 

С Милен работим доста отдавна, направихме и цял албум с мои изпълнения на негови песни. Първата ни песен беше “Тихи стъпки”, която преди много години на “Златна пролет” спечели пак голямата награда. Сега работим над една малко по денс песен, тя е почти готова, но трябва да решим кога да я пуснем, да не се застъпват песен след песен. Човек трябва да оставя малко място хората да възприемат новото. 
Певицата с най-големия внук Иван

- Много млади изпълнители с далеч по-скромни възможности от твоите ги гони звездоманията. Защо ти не обичаш да те наричат “звезда”?

- Тях ги гони звездоманията, защото не знаят, че колкото по-естествен и по-нормален е човек, толкова повече хората го обичат. Другите трябва да ти кажат, че си звезда, а не ти да се самопроизвеждаш в такава. Т.е., за да станеш звезда в очите на хората, трябва да си доказал своите качества, своето ниво като изпълнител.

- Работа, домакиня, съпруга, майка, баба на внуци...

- Да, баба на внуците. Най-големият е Иван, след това Кристиян, а миналата година на 27 декември се роди и Дориан, който е дете на по-малкия ми син Кирил. Много сладък, пак мъж, все мъже около мен. Така че в момента се радвам на един страхотен сладур. Всяка вечер се виждаме, ако не на живо,  по телефона. Изобщо, аз съм една щастлива баба. Много интересно е, че той се роди на датата на моя голям син Кристиян - на 27 декември. Така че ще имат рождени дни едновременно. 

- Но да си продължа въпроса - хората са казали, че две дини под една мишница не се носят, но за теб това не важи. Не се ли уморяваш?

- Разбира се, че се уморявам,  но именно работата ме стимулира. И така искам да бъде. Това ме държи в кондиция и в добро настроение. Когато си пред публиката, на сцената, когато виждаш усмихнатите лица, когато знаеш, че хората те харесват, аплодират, умората изчезва. 

- Освен с висок дух можеш да се похвалиш и с перфектен външен вид. Каква е тайната?

- Няма тайна. Не правя нищо специално. Е, малко упражнения, когато имам време за това, и не прекалявам в нищо, знам си мярката. Винаги съм се старала да правя всичко с много любов и с мярка. Да е дозирано, за да бъде приятно и красиво. 

Румяна СТЕФАНОВА