По броя на починалите може да се направи груба оценка на броя на заразените. Около 300-400 хиляди е горната граница на заразените, което означава, че сме много далече от какъвто и да е потенциален колективен имунитет.

Това каза пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

 „Тоест да очакваме това скоро да премине от само себе си не може да се случи“, посочи той.

„В момента имаме, по мои оценки, около 7 хиляди случая на ден, при 4 хиляди докладвания, което е страшно много за нас“, коментира още Томов. 

Математикът изтъкна, че най-важните данни са тези за броя на починалите, а извън официално регистрираните случаи на починалите неофициалните се оглеждат в статистиката на НСИ.

По думите му за 44-та седмица има скок с 600 случая над средно очакваното.

„Разбира се ще има и косвени жертви на Covid, тъй като хората се плашат да ходят в болница, редовните прегледи не ги правят. Има хора, които не могат да получат помощ навреме, спешна. Когато има епидемия и се препълват болниците, страдат всички", обясни още Томов.

„Хоспитализираните пациенти вече не са ни надеждни, защото средно 15 до 20% от откритите, активни случаи би трябвало да се хоспитализират, което означава, че би трябвало да са там в момента между 10 и 14 хиляди души, а се хоспитализират доста по-малко“, заключи той.