Задържаха за 24 часа 17-годишният младеж от Русе, който беше заснет да налага с юмруци и да унижава друго момче. Това не е първият случай на агресия от негова страна. Вече има данни за още две пострадали момчета, които са подали жалби в полицията.

Все още не ясно дали нападателят е бил под влиянието на наркотици, докато извършва побоите. Разпространеният в социалните мрежи клип възмути много русенци, които снощи се събраха на протест пред блока му. Наложи се намесата на полицията, за да бъде предотвратена ескалация на напрежението.

Тази вечер отново се очаква под прозорците на дома на нападателя да се съберат приятели, познати момчета, за да кажат не на агресията и да поискат справедливо наказание.

Въпреки че нападателят се извини с пост в социалните мрежи, потърпевшите не приемат извинението му и ще си търсят правата в съда.

Младежът е познат на полицията, защото е имало сигнали, че е нападал и свои съученици. С него са работили психолози от детска педагогическа стая.

Иво Бонев предполага, че е пребит заради момиче. В тоалетната на заведение отнесъл над 20 удара с юмруци. Наред с обидите на кадрите се вижда как нападателят му го унижава и го кара да целува обувките му.

"Нямах си на идея кой е... и се случи така, че ми беше нанесъл побой в главата, ръцете, краката, по цялото ми тяло", каза Иво Бонев, потърпевш.

Второто момче е нападнато преди дни:

"Всичко започна с крак в стомаха, аз бях в началото на подлеза и се опитах да избягам, събори ме на земята, започна да ме блъска, да ме хвърля. Имам счупено ребро, проблем с ключицата. Не мога да си движа ръката."

Случаят не приключва само с побоя. Нападателят го принуждава да остави телефона си в заложна къща, а с получените 600 лева погасил заем. Взима и часовника на пребитото момче.

"Казах на майка ми. Отидохме веднага до болницата, бяха ми направени снимки след това отидохме в районното да подадем жалба, защото не е нормално да се правиш на бабаит на целия град и да останеш безнаказан."

Майката на нападателя проговори за случилото се пред БНТ:

"Той е сринат, съжалява за случката. Каквото трябва по закон, ще си понесе последствията. Осем без 15 пред вкъщи вече беше пълно с хора. До 11:30, до 12 часа, блъскаха по вратите, заплашваха, че ще го убиват. Псуваха, обиждаха с цел провокация, защото го знаят какъв е.

Всичко беше направено с цел. Хвърляха се неща по задната ни тераса, дори имаше човек, който се качи на задната ни тераса. Стъклото ни на хола е счупено.

Имаше психически тормоз. Не оправдавам сина си, но ме е страх за него, страх ме е за малкото ми дете, страх ме е за семейството ми."

Въпреки, че е непълнолетен, младежът ще бъде задържан за 72 часа. Прокуратурата ще поиска постоянен арест.

"Считаме, че този случай е изключителен по две причини първата е, че са пострадали вече от две лица от деянията му, втората е че това не са инцидентни прояви на лицето. Поведението му ескалира и той е извършител на такива прояви още от 20 г. Работили сме по няколко случая по които отново като непълнолетен е нанесъл побой над други непълнолетни ученици от Русе, свързан с лични отношения, с отношения, свързани с момичета.

Един от случаите е изпратен на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. При тях е образувано възпитателно дело, което е приключило с налагане на мярка порицание. Очевидно действията на местната комисия не са били достатъчни, за да предотвратят ескалирането на поведението му", заяви Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира инцидента като поредният пример, че престъпността нараства, институциите вървят след събитията, а напрежението в обществото расте. Тя заяви, че прокуратурата няма да прави компромиси в търсенето на наказателна отговорност и справедливост.

Заради случая с агресия в училището на момчето днес заседава комисия до превенция на противообществените прояви.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук