Както каза наскоро главният прокурор Иван Гешев - у нас много се краде, а аз ще кажа - чудовищно много се краде. В северните народи е изчислено, че се краде 10-15%, в по-южните - Италия, Гърция, 35-40%, а у нас над 50%.

Това каза в ефира на Канал 3 математикът проф. Михаил Константинов, шеф на борда на директорите на "Информационно обслужване".
 
За удивителните способности на българина в тази сфера професорът даде пример с откраднато предно колело на валяк в селото на баща му - "трудно е да го направиш, няма за какво да го използваш, но способностите са удивителни".

Ексклузивно! Иван Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на цялата приватизация!
 
За машинното гласуване проф. Константинов заяви: "Нека да кажа нещата, които най-много ме смущават. Ако наистина е взето политическо решение, трябва да го изпълним. Смущава ме, че такова гласуване няма в Европа, с изключение на областта около Брюксел, а също, че между 30% и 35% от българите не са докосвали компютър, а това си е компютър - машината за гласуване".
 
По думите му "един възрастен човек, който не е пипал такава машина, може да има проблеми". 
 
"Идеята, че всички използвали банкомати - това няма няма нищо общо, да не говорим, че не всички хора използват банкомати", посочи проф. Михаил Константинов.
 
"Не искам да звуча с пренебрежение към тези важни неща, не ме плаши сумата - 15 или 25 милиона лв., не тя е съществената. А какво правим с тези 30% от избирателите, които не са докосвали компютър? С машинното гласуване рискуваме да въведем образователно-компютърен ценз", предупреди професорът.

Борисов за гласуването на идващите избори: Щом народът го иска, така да е! ВИДЕО
 
"Чух и много оптимистично число - да се купят 15 000 машини, но с една машина може да гласуват не повече от 200 души дневно, тогава изчислете колко машини ще са нужни. Трябва да бъдат повече машините", изчисли той.
 
Математикът даде и конкретно предложение, което да бъде обсъдено от депутатите за Избирателния кодекс при въвеждане на машинно гласуване - да има не една, а две седмици между първия и втория тур на изборите.
 
"Направете разстоянието между двата тура 2 седмици, така е в повечето страни, една седмица и сега е малко - ето нещо, което предлагам на депутатите сега. Защото какво правим между двата тура - местни и президентски? Какво правите тогава с машините - връщате ли ги да се препрограмират, вторият тур има друг софтуер", поясни проф. Константинов.