Вчера в пространно интервю пред Генка Шикерова, намерило място и в сайта на Прокопиев „Дневник“, подсъдимите бивши директори на фалиралата КТБ Георги Христов и Георги Зяпков на дълго и широко повтаряха омръзналите на всички мантри за мнимото участие на Пеевски в казуса „КТБ“.

Да, „той формално го нямало, но ... видите ли можело да се покажат връзки“ - твърдят бившите директори, управлявали финансовата пирамида на Василев, която, според същите директори, била една добре работеща банка. Голям смях. Явно връзката с реалността отдавна е загубена за господата Христов и Зяпков.

Ясно е едно. Лейтенантите на Цветан Василев отново са активирани да говорят по медиите на Прокопиев, или казано по-точно – отново лъсна топлата връзка между медийния олигарх Иво Прокопиев и подсъдимия за финансовата пирамида КТБ Цветан Василев. Връзка, която макар и малко поизстинала през последните години, явно отново е придобила смисъл.

Общото между Прокопиев и Василев е омразата им към депутата от ДПС. Защото Пеевски разобличи Прокопиев като истинското задкулисие в страната, оплетено в медийни, властови и съдебни зависимости. Разобличи забогатяването на разградския олигарх в годините на бандитската приватизация, когато икономически гиганти като „Каолин“ и „Дамяница“ бяха подарени на Прокопиев от страна на държавата.

Същият Пеевски разобличи и финансовата пирамида КТБ и вторичното разграбване на активите на фалиралия трезор, защото нито е имал кредити в същата банка (както твърдяха рупорите на задкулисието), нито е откраднал който и да е актив на банката (всичките напъни на задкулисието да го свържат с какъвто и да е грабеж се провалиха напълно).

Дори напротив, Пеевски бе един от депутатите от ДПС внесли промяната в закона за банковата несъстоятелност, която позволи на синдиците да оспорят извършените прихващания за стотици милиони и да върнат в масата на несъстоятелността не малко реални пари.

Това са известни истини и колкото и хора като Христов и Зяпков да се опитват да приписват на Пеевски разни небивалици, стават смешни на фона на източването на повече от 3 милиарда пари на вложителите, изтекли в кухи фирми на Цветан Василев, регистрирани на неговите охранители, секретарки и други подставени лица. А колкото до прословутите активи, купувани с парите на КТБ, които уж били на КТБ, но в действителност бяха изцяло под контрола на фирми на Цветан Василев, ще споменем само следния известен на обществото факт.

Именно Цветан Василев се опита да прехвърли през 2015г. на Пиер Луврие, подставено лице на руския олигарх Малофеев, всички активи, закупени с парите на КТБ, като „БТК“, „Нуртс“, „Авионамс“, „Дунарит“, „ТВ7“, ГАРБ и „Фърст диджитъл“, но силната медийна и обществена съпротива тогава предотврати сделката.

Е, как Василев се опита да ги прехвърли, ако същите бяха на фалиралата банка. Много ясно как, защото само парите за закупуването им бяха на банката, а собствеността на същите активи бе на различни подставени фирми на Василев, до които синдиците на КТБ нямаха достъп и което им отне години наред съдебни дела, докато успеят да върнат в масата на несъстоятелността поне някаква част. Това е истината за началото на грабежа.

И грабежът действително продължи, но в него участваха подставени лица на Василев – нови псевдокупувачи на активите, подобни на онзи Луврие. Всичко друго са само празни приказки и евтини еквилибристики на лейтенантите на Василев, опитващи се да оправдаят гигантската финансова измама, наречена „КТБ“.

По интересното в случая е начина, по който действа симбиозата между олигарха Прокопиев и финансовия фараон Цветан Василев. Удобни интервюта на лейтенантите на Василев в медиите на Прокопиев – вчера в „Дневник“, а днес същите глупости по адрес на Пеевски ще слушаме в предаването на Люба Кулезич, която от години обслужва мантрите на финансовия фараон.

После ще последват материали в някое от изцяло контролираните от Прокопиев НПО-та. От там информацията под формата на лъжливи доклади, маскирани като „разследване“, въз основа на недоказаните твърдения на хора като Христов и Зяпков, ще заключат, че видите ли прокуратурата не разследва (въпреки, че и в този случай прокуратурата си е свършила достатъчно добре работата и е разследвала всички относими факти) и ще изпрати целия този медиен бълвоч на американското посолство и на администрацията зад океана.

Ето така действа задкулисието у нас. С доноси и манипулации, маскирани като „разследвания“, в които няма нищо от истината, а само удобните за задкулисието мантри, които методично същите слуги на задкулисието изпращат на американците. И после как се случвали санкциите. Ето как. Просто, но ефикасно.

Докога обществото ще търпи хора като Иво Прокопиев да манипулират и изкривяват истината по удобен за себе си начин, и да омаскаряват тези, които не им слугуват, остава най-важния въпрос. Отговорът ще е труден, предвид че и новата власт в страната явно не е нищо повече освен поредния инжинерингов политически проект на олигарха Прокопиев. Защото говори с неговите, на Прокопиев, думи и следва неговия дневен ред.