"В атентата срещу папата няма българска вина, България беше инструмент", твърди стрeлецът Мехмед Али Агджа.


"Да, минаха 40 г. с времето истината ще излезе наяве, Ватиканът знае истината, вероятно и Америка знае, Кремъл също, има 2 аспекта - свръхчовешки, една свръхистина, която Ватикана не обясни - пророчеството "Фатима". Втората истина е свързана с Кремъл. Това е дълга история.

"Истината е, че Кремъл искаше да убие папата, защото папата представляваше заплаха за оцеляването на Съветската империя. Кремъл взе решение да убие полския папа, каза пред Нова тв Мехмед Али Агджа. 

Али Агджа е човекът, отговорен за атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май преди 40 г. Хващат го още на мястото на престъплението, с пистолет в ръка. Осъждат го до живот. От Италия го преместват в Турция, където е освободен.

Въпреки многобройните откази за интервюта, той се среща с Даниела Тренчева.

Пред нея той признава, че е действал сам.  Кремъл взе решението за убийството, веднага след като избраха.

Съветското посолство в София ми нареди конкретно да убия папата, призна Агджа. Дни преди покушението, той е бил в България, София. Заповедта ми дадоха в София, защото е най-близо до Турция. Той твърди, че в България са знаели за атентата - "не можеха да направят нищо, защото диктатурата на Тодор Живков беше изцяло в ръцете на КГБ.

България няма нищо общо с атентата. Тя беше инструмент на Съветския съюз. Когато папата посети България, той каза, че тя е невинна за атентата. Той знаеше, че зад покушението стои Кремъл, КГБ.  

Посочих имената на българите, за да не бъдат разкрити имената на съветските агенти. Те бяха използвани като жертвен агнец. Българите бяха пожертвани, разказва още той.

Не вярвам на историята, че на лидера на "Сивите вълци" са били предложени 3 милиона марки, за да обвини Съветския съюз за покушението. 

Личната драма на Антонов трябва да се възприема като саможертва срещу комунизма. Накрая България беше освободена. Режимът на Тодор Живков падна. Вече не е марионетка на сталинисткия режим. По думите му, ЦРУ разполага с документи, че заповедта за покушението срещу папата е издадена от Кремъл. 

За се прикрие изцяло вината на Съветския съюз се говореше за вина на България. Някои шефове на италианските тайни служби също знаят, че Кремъл е издал заповедта за покушението, казва още Агджа. 

Говорихме за пророчеството Фатима. То е най-голямо за християните от последното столетие. Покушението бе предсказано. 

Дева Мария се явява на 3 овчарчета в португалския град Фатима. Тя им прави няколко пророчества, за ада, за първата о втората световна война и за покушението срещу папата. Веднага щом се възстановява, папата отива в града и поставя в короната на Мария куршумът от атентата. Той вярва, че именно нейната ръка е променила траекторията на куршума. 

В тайната от Фатима е предсказано и краят на света. 

По думите на папата тайната на третото пророчество ще бъде разкрита след кончината на сестра Лусия, едно от овчарчетата. 

Решението за атентата е взето от отдел 13 на КГБ, отдела за убийства. Странно съвпадение, най-голямото убийство на отдел 13 е извършено на 13-и. 

Защо аз? Защото Светът трябваше да мисли, че го е извършил един луд, фашист, психопат. Иначе трябваше Съветският съюз да падне. Представете си, че е турчин. Така никой не може да обвини Съветския съюз. Избраха човек, който да не предизвиква никакво съмнение, разказва още Агджа. 

През последните 40 години Али Агджа е променял собствените си версии за събитията от 13 май 1981 г.. На въпроса: „Защо променяхте версиите си?”, отговорът бе: „Така трябваше!”.

Джо Байдън вероятно ще разкрие истината, защото е католик, смята стрелецът срещу папата. 

Сега помагам на уличните кучета и котки, всичко с тероризма свърши. Спортувам, в чудесно здраве съм, с нищо не се занимавам, казва още за дните си Агджа.

По думите на Агджа папата е приел атентата като дар божи, като божие страдание, благодарение на което божият глас е бил чут по целия вят. Все пак, Кремъл с тази си заповед за покушението е предрешил своята съдба, разпада на съветския комунизъм. 

Полковник Владимир Константинов: "Италианските служби са подали имената на българите. Подадени им са при подготовката на провокацията". 

"Агджа всъщност стреля така, за да не го убие. Папата минава с гръб към него на 4 метра и половина. Този обучаван човек можеше да го застреля в главата, в сърцето. Той го пуска, по-далеч и стреля, за да го удари в корема. Не е искал да го убива, защото е щяло да го убият  в затвора. Личната му цел е била да го рани", твърди д-р Илия Илиев, който е помагал на Сергей Антонов в затвора в Италия. 

"Кога го питахте . наскоро? В момента има една масирана атака от Запада, от САЩ срещу Русия. Тогава беше онази версия, за интервенцията в Афганистан. Сега се връщаме пак към подобни времена, и отново имаме подобни случаи. Има един Новичок, който оставя всичките живи. Той е бандит, лъжец, с това си вади хляба. В момента обслужва една теза, която е актуална и е добре дошла за него", казва още Илиев. 

Кой му плаща? И аз това питам - задава въпросът Константинов.