Британски шпиони предупредили папа Йоан Павел II, че има опасност да бъде убит с помощта на чадър с отровен връх - две години преди да бъде нападнат от стрелец, пише Дейли Мейл, позовавайки се на разсекретени доклади.

Йоан Павел II оцеля, въпреки че бе прострелян четири пъти на площада на Свети Петър от Мехмет Али Агджа през май 1981 г.

Турчинът беше заловен и по-късно признат за виновен, като първоначално твърдеше, че просъветската тайна служба на България, ръководена от КГБ, е оркестрирала сюжета.Полски историк твърди, че британските служби за сигурност два пъти предупреждавали папата, че е изложен на риск от убийство преди опита за покушение във Ватикана.

Сензационното твърдение, публикувано в The Mail on Sunday, се основава на интервю през 2007 г. с тогавашния външен секретар на папата кардинал Ахил Силвестини, който почина миналата година.Той разказа как шпиони от Обединеното кралство първоначално се страхували от атака на убиец с чадър с отровен връх, методът, използван за убийството на българския дисидент Георги Марков на моста Ватерло през 1978 г.

Второто им предупреждение било направено малко преди атаката във Ватикана.

„Кардиналът ми каза, че британското разузнаване, а и други, предупреждавали Ватикана за предстоящ опит за покушение срещу папата няколко седмици преди нападението срещу него“, казва Марек Ласота.

„Той ми каза, че британското разузнаване също е предупредило Ватикана, че при посещението на папата в Ирландия през 1979 г. животът му е в опасност.

"Предупреждението съдържаше информация за възможни методи - отровена храна или остри предмети, т.е. един вид български чадър, начинът, по който комунистическите служби убиха Георги Марков в Лондон."Г-н Ласота добавя: „Кардинал Силвестини ми потвърди, че ватиканските служби са били наясно със засилените действия на разузнавателните служби на съветския лагер и са предприели стъпки за неутрализиране на надзора им.“

Антикомунистическият папа Йоан Павел II, който почина през 2005 г., беше смятан за заплаха от държавите от съветския блок.

През 1990 г. беше разкрито, че дезертьорът от КГБ Виктор Иванович Шеймов е разказал на ЦРУ десетилетие по-рано как руснаците са замислили да убият папата.Агджа, член на националистическата турска организация Сивите вълци, твърди, че има няколко съучастници, включително Жельо Василев, военният аташе на България в Рим.

България многократно отрича каквато и да е роля в атентата.

Д-р Владислав Булхак, от Полския институт за национални паметници, казва: „Това, което знаем от досиетата, е, че Съветите, водени от Москва, смятат папа Йоан Павел II за значителна опасност.

„Той разпространяваше послание за антикомунизъм и демократизация в Латинска Америка, когато Русия се опитваше да създаде максимални проблеми на САЩ там.

„Нашите учени са заключили, че този заговор е най-вероятно дело на българите през Москва“.

Както службите за сигурност на Ватикана, така и на Великобритания не са пожелали да отговорят на исканията от британския таблоид за коментар.

Превод: БЛИЦ