МВР реагира на журналистическото разследване на „Скай нюз“ за ранен мигрант на турско-българската граница.

Разследващите журналисти твърдят, че изстрелът е произведен от българска територия. Властите у нас обаче отричат да е използвано огнестрелно оръжие от българска страна.

„В последните месеци няколко чужди медии тенденциозно се опитват да създадат подобен тип репортажи – завъртя се инцидент, който отдавна разследваме с турската страна и има ясни и категорични заключения и на двете страни, че няма данни в този инцидент, нито да е произведен изстрел от страна на български граничен полицай, нито пък да са предприети действия, които нарушават човешки права.

Мигрантите, които се опитват да проникнат незаконно на наша територия, стават все по-агресивни – камъни, ножове, други оръжия , ако някой очаква, че българската полиция няма да отговори и  няма да запазим живота и здравето на нашите гранични полицаи – греши“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Темата коментира и главният прокурор Иван Гешев: „Това, което ми е известно, е, че този инцидент е от преди два месеца. Надявам се да не се използва в момента ситуативно във вреда на България, защото България не го заслужава.

Ние сме европейска държава и спазваме европейския стандарт. Има отговор на МВР (…) Има проверка на прокуратурата в Бургас, която също не е констатирала обстоятелствата, които се оповестяват медийно. Накратко ще кажа – България е покрила стандартите за Шенген и съвсем незаслужено би било България да не се допусне в тази общност“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук