Големите партита за Коледа и Нова година през този декември ще са невъзможни, поне легално. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов относно удължаване на извънредното положение до 31 януари, пише "Труд".

Празненствата в хотелите, чиито заведения за хранене ще бъдат отворени, макар и при капацитет наполовина, са забранени, заради изискването тези ресторанти да работят максимум до 22 часа. Причината е точно дас е ограничат масовите купони, стана ясно от думите на здравния министър.

На въпрос дали компании до 15 души, колкото към момента е ограничението за събиране на хора на едно място, могат да наемат цяло заведение само за себе си, за да отбележат Коледа, Нова година или семейно тържество, Костадинов веднага отсече, че това противоречи на издадената към момента заповед и новата такава, която предстои да бъде подписана.

Тези места са регистрирани като заведения за хранене или питейни такива според реда на Закона за туризма и дейността им е забранена. Затова и нямат право дори да отдадат помещение под наем, макар и без сервитьори и готвачи, които да се грижат за гостите, обясни Ангелов. И допълни, че не бива да се толерира подобно „творчество“ и опити да се намерят вратички, така че да се заобиколят правилата.

Така единственото място, в което компании до 15 човека могат да посрещнат празниците на купон легално остават къщите за гости, наети само и единствено за тях, без включен сервиз. В тези случаи гостите сами могат да си спретнат софра и музикална програма.

Ще бъде обаче затегнат контрола в страната, за да се ловят по-бързо и ефективно нарушителите на заповедите на здравния министър, стана ясно още от думите на Ангелов. Мобилни екипи на РЗИ ще следят за неспазване на правилата в цялата страна, обясни той. И допълни, че ще бъдат проверявани и големите търговски вериги, а ако не спазват правилата за социална дистанция - ще бъдат не само глобявани, но и затваряни.

Като говорим не само за максимално допустим брой хора в самия търговски обект, но и за следене да няма струпване на клиенти на опашките пред магазина, обясни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че за да се избегне струпването на хора големите вериги могат да помислят и за удължено работно време.