Във Венеция, емблематичната сграда на Скуола гранде де ла Мизерикордия отвори врати за изложбата “Пазители” на двама български изтъкнати автори – Лили Владимирова (иконопис) и акад. Крум Дамянов (скултура).

За откриванито на изложбата, посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 пристигна специално министърът за Председателството на България Лиляна Павлова.
 


„Ключовите думи днес са „Пазители“ и „Обединение“, не само заради името на тази изложба, което обединява тези двама различни автори – „Guardians. Усилията ни сега, повече от всякога, са да запазим изграденото и да останем обединени независимо от нашите различия, независимо от нашата вяра, език, националност, традиции и опит през времето и пространството, което ни дели“, каза министър Павлова. Тя посочи още, че в годината на Европейското културно наследство, която започна с Българското председателство, общото послание е: „Укрепване на европейската идентичност чрез образование и култура“. Именно това са ценностите, чрез които съществуваме единни в богатството на нашите различни култури, каза министър Павлова.


Експозицията “Пазители” включва 25 български православни икони, зографисани от Лили Владимирова и 17 скултури на акад. Крум Дамянов.
Кураторът на изложбата проф. Джулиано Пизани нарече съчетанието между модерната стилистика на акад. Крум Дамянов и класическото изпълнение на българските православни икони, в духа на традициите на българските майстори на Лили Владимирова - уникален диалог между творци.

Откриването на изложбата дойдоха да уважат десетки гости от Венеция и Италия- дипломати, политици, кметът на Венеция, представители на културните среди и галеристи, артисти и режисьори, представители на бзнес средите, приятели и гости от България .

Експозицията “Пазители” ще остане в Мизерикордия до края на месец май. От галерията прогнозират хиляди посетители на Венеция, които ще могат да се докоснат до изкуството на българските творци.

Проектът е съвместна реализация на Арт галерия “Нюанс” (София) и “Мизерикордия” (Венеция) и е посветен на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.