В неделя в Петрич ще се проведе така нареченият "Фестивал Индия", афиширан като начин  да се запознаят петричани с инцийските традиции и начин на живот, съобщава struma.com. Зад така обявените намерения обаче българската православна църква вижда опит да се привлекат последователи на Кришна съзнанието. Затова Неврокопският митрополит Серафим разпространи обръщение към петричани.

Ето какво казва владиката: 

До православните християни в гр. Петрич 
„Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. “ 
Обични в Господа Иисуса Христа братя и сестри православни християни, 
Във връзка с обявения и афиширан в медиите „Фестивал Индия”, който ще се проведе в град Петрич на 30 септември 2023 г., водени от пастирския си дълг и следвайки призива на св. ап. Павел, с тревожност заявяваме следното: 
Така нареченият „Фестивал Индия“ не е нищо друго освен опит за религиозен прозелитизъм.

Под формата на културно-художествена програма обществеността се въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на нашата православна християнска вяра и традиции. 
Очевидна е връзката на организаторите с Международното общество за Кришна-съзнание – религиозна организация, която макар и официално регистрирана в България, не е припозната като носител на традиционното индуистко учение. 
Тревога буди съзнателното въвеждане в заблуда на институциите и отговорните лица, с чието разрешение се допуска провеждането на това „културно събитие”, без да бъде разяснена истинската същност на фестивала. 
Недопустимо е чрез детски кът за забавления, рисуване, обличане на традиционни индийски дрехи и кулинарни изкушения в религиозните ритуали да бъдат въвличани деца. 

С оглед на всичко това категорично заявяваме: Така нареченият „Фестивал Индия“ не отговаря на наименованието и целите, обявени от организаторите. Той е по-скоро опит да се привлекат, съзнателно или несъзнателно, за последователи на деструктивното учение на Обществото Кришна-съзнание хора от различна възраст, социална и религиозна принадлежност.

Предлаганите религиозни практики и учения представляват обществена опасност и застрашават социалното, психическото и духовното здраве на участващите в тях – организатори и публика. Пастирски призоваваме обществеността на гр. Петрич и Общинското ръководство да бъдат бдителни и да не допускат или участват в противни на исконните духовни и обществени традиции дейности.
Призоваваме над всички вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа молитсвувател, 
Неврокопски митрополит Серафим 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук