Поставянето на катинар на Руската църква от самозабравилата се посланичка Митрофанова е абсолютна провокация към българската духовност и опит за разделение на обществото ни. Изгонените от Руската църква архим. Васиан (Змеев), прот. Евгений Павелчук и Владимир Бонко са експулсирани като шпиони, а не като свещеници и това трябва да е абсолютно ясно на нашите сънародници.

Снимки: Булфото

Ако те бяха прокудени като свещеници, щеше да е голям политически скандал, но истината е съвсем друга и тя трябва да е ясна.

В църковния храм трябва да служат български свещеници, изповядващи изконните християнски ценности. 

Митрофанова няма право да се разпорежда с църквата, която е българска собственост, а не на държавата агресор, която е санкционирана от цялата евроатлантическа общност. 

Дълги години Българската православна църква (БПЦ) е давала мълчаливото си съгласие за самоуправството в Руската църква у нас. 

Русенският митрополит Наум каза по недвусмислен начин, че Руската църква е собственост на БПЦ и е абсурдно, че българските свещеници по неясни причини са били последователно отстранени от храма в последните години. Още по-странното е, че БПЦ не е защитила интересите си, след като в църквата "Успение Богородично" на Таганка в Москва - българско подворие, единствено предстоятелят е български свещеник, а останалите са руснаци.

Къде се изпариха и високопарните думи на Митрофанова от 24 май, че в "православието, духовността, служението на отечеството, милосърдието, справедливостта са нравствените константи за народните ни".

Вместо да подходи като отговорен дипломат, Митрофанова се доказва като интригант, обслужващ един унищожителен режим. 

Време е най-накрая българските институции да се осмелят да разбият катинара на Руската църква и отново да отворят вратите й, които бяха заключени от руските служители по същия безцеремонен начин, по който Русия едностранно спря доставките на газ преди 17 месеца. 

Отговорните политици в парламента ясно изразиха мнението си в подкрепа на законността и отварянето на Руската църква.

Сега е ред на Българската православна църква също да влезе в ролята си и да върне вярата на миряните.

Изстрадалият ни народ не трябва да се подвежда по опитващите се да извлекат политически дивиденти от ситуацията проруски формации, които паралелно с това се самоопределят като ревностни православни християни, настоявайки да се върнат експулсираните от ДАНС заради шпионаж беларуски свещеници, начело с представителя на Руската църква в София архим. Васиан.​​​​​​

Българските служби също трябва да си свършат качествено работата в името на законността. Те трябва да проверят много внимателно клисаря Александър Морозов, който по заповед на Митрофанова е заключил църквата и не я отваря. Това е проява на самоуправство, което незабавно трябва да бъде предотвратено в името на законността.

Не може в държава, която е член на Европейския съюз (ЕС), някакъв си клисар да държи в ръцете си ключа на един православен храм.

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук