Майка на 5-годишно момченце се жалва пред "Девня - древна и модерна", че детето й е останало без надзор в детска градина в града, при което е успяло да се изплъзне и дълго е скитало навън само в студа. 

Тази сутрин жената е отписала детето си от общинската забавачка и се надява, че скандалът от 17 февруари няма да бъде потулен, пише varna24.bg.

В понеделник сутринта Анка Илиянова води своя син в детска градина "Незабравка", която се намира на ул. "Фронтоваци" в кв. "Девня-1". Както повечето малки деца, така и Мариян се разстройвал при раздялата със своята майка. Момченцето плакало известно време, майка му го успокоила, оставила го на грижите на педагозите и се отправила за работа.

Анка работи като образователен медиатор в СУ "Васил Левски". Към 9 часа сутринта излязла на адрес, след което тръгнала да се прибира с колата си по задния път към училището, който минава край гробищата. Докато шофирала, забелязала в гъстата мъгла силует на малко дете, което вървяло самó по шосето в посока квартал "Река Девня".

Озадачена, жената решила да спре и да проучи какво става. Не след дълго разпознала собственото си дете – по пантофи, без яке, тресящо се от студ и с дупки на панталона.

Майката още не може да се съвземе от ужаса, който е преживяла в понеделник сутринта. Тя прибрала детето си у дома в кв. "Река Девня", след което отишла в ДГ "Незабравка". Там я посрещнали три лелки, които с цялата си наглост я попитали къде е Мариян.

"Този въпрос е мой – къде ми е детето, кой носи отговорност за него, защо е избягало от детската градина и е вървяло самó в студа над половин километър, гонено и нахапано от улично куче?!", пита възмутената майка. Тя недоумява и защо никой от градината не ѝ се е обадил по телефона, за да я извести, че детето ѝ е изчезнало.

Учителката ѝ разказала, че Мариян поискал да отиде до тоалетната, но повече не се върнал. Оказало се, че входната врата на детската градина по принцип си стояла отворена, а директорката не е счела за нужно да назначи портиер. Така, оставено без придружител, детето напуснало сградата и се отправило към дома си в кв. "Река Девня".

Истинско чудо е, че по пътя за вкъщи се е разминало само с нападение от бездомно куче, защото в гъстата мъгла момченцето е можело да бъде блъснато от някой автомобил.

"Детето ми е напълно здраво – и физически, и психически", казва майката. Тя е категорична, че няма да забрави този случай и ще съди детската градина за причинените вреди на детето и на семейството ѝ.

Във всяка нормална държава за подобен гаф учителката, леличката и директорката щяха да бъдат дисциплинарно уволнени и съдени за немарливо изпълнение на служебните си задължения, с което са изложили на риск живота и здравето на малолетно лице.